Anna Iversen

Hallå där reporter Anna Iversen

Varför granska vårdgarantin och vårdvalet?

Det är två reformer som införts de senaste åren som har haft stora konsekvenser för hur vården organiseras. Vi ville undersöka de nya systemens baksidor. Läkare berättade för oss hur landstingens ofta ganska detaljerade ersättningsmodeller styrde vårpersonalen mot att bedriva vård som ibland varken gagnade patienterna eller skattebetalerna. Läkare som satte stödstrumpor på patienterna istället för att låta en undersköterska göra det, därför att det gav mer pengar till vårdcentralen. En hälsoenkät som ska fyllas i av läkaren tillsammans med patienten, trots att det verkligen kan störa konsultationen om läkaren går rakt på sak och frågar hur många standardglas per vecka patienten dricker, det kan bli helt fel. Ändå måste ett visst antal enkäter fyllas i på vårdcentralen för att pengar ska trilla in. Det gjorde oss nyfikna och vi ville gräva vidare.

Hur har ni gått tillväga?

Vi har lämnat ut en enkät på en allmänläkarkongress för att få koll på hur landstingens ersättningssystem påverkar vårdpersonalen. Drygt hundra läkare svarade. Vi har intervjuat ett 15-tal läkare, och ett antal av de intervjuerna trillade tillslut ner i programmet, tillsammans med några privatpersoner som berättar hur vårdvalet har påverkat dem. Vi var ute efter så mycket detaljer som möjligt, för att får en tydlig bild av hur vården fungerar från ett innifrånperspektiv.

Vad har varit svårast?

Svårast har nog varit att hitta privatpersoner som vill träda fram. De som drabbats hårdast av vårdgarantins och vårdvalets avigsidor är de gamla och multisjuka. De har svårt att ta för sig i vården och hävda sin rätt. De kliver heller inte direkt fram och vill prata i radio.

Dessutom är de i beroendeställning och vill inte kritisera en vårdapparat de så väl behöver. Och många är nog också tacksamma mot sina läkare och annan vårdpersonal, när de väl har kontakt med dem. De tycker nog att det är svårt att kritisera systemet utan att samtidigt kritisera vårdpersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista