"Jag vill bara leva ifred!"

Kontaktförbud - ett geografiskt lotteri?

I våras granskade Kaliber kontaktförbuden och fann brister i hur de fungerar och enligt en ny rapport är handläggningen av vilka som beviljas ett kontaktförbud ett geografiskt lotteri. Norrköpings åklagarkammare beviljar mer än varannan ansökan om kontaktförbud medan till exempel åklagarkammaren i Eskilstuna ger avslag i mer än åtta fall av tio – en skillnad på 34 procentenheter.

Varje månad ansöker drygt tusen personer om kontaktförbud. I snitt var tredje ansökan beviljas, men andelen varierar stort mellan landets 32 åklagarkammare. I Norrköping beviljas mer än varannan - i Eskilstuna mindre än var femte och även skillnaderna mellan enskilda åklagare är stora, visar en ny rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige, som jobbar med brottsofferfrågor och redan förra året visade på de stora variationerna. Men trots att lagen skärptes i höstas och åklagarmyndigheten har tagit fram en handbok för att alla ansökningar ska bedömas på ett korrekt sätt har skillnaderna ökat.

Bilden liknar den som Brå visade upp i sin rapport 2007, där de hänvisade till statistik från sex olika åklagarkammare och konstaterade att andelen beviljade förbud varierade både mellan olika kammare och mellan olika åklagare vid samma kammare. Utifrån intervjuer konstaterade de att erfarenhet, kunskap och engagemang i vissa fall kan antas påverka besluten.

Samma år kom kritik från Justitieombudsmannen för bristfällig beslutsmotivering och i Åklagarmyndighetens egen rapport från 2008 konstaterades att man vid riskbedömningen i stort sett aldrig vägde in andra faktorer än tidigare domar och anmälda brott och att de stora variationerna i andelen beviljade förbud var svårförklarade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".