Åsa Welander och Mikael Sjödell Foto och montage: Charlotte Peterzéns / Sveriges Radio

Hallå där reportrarna Åsa Welander och Mikael Sjödell!

Hur kom ni på idén?

Frågor om vårt klimat är både viktiga och intressanta, men i många fall ganska ogreppbara. Det är ofta svårt att veta vad alla miljömärkningar omkring oss egentligen innebär. När vi såg Arlas nya reklam på tv började vi fundera på vad som ligger bakom påståendet ”klimatkompenserad” och bestämde oss för att följa processen – från stämpeln via mellanhänder ner till bönderna i Moçambique. Det blev ett tydligt exempel på en ganska svajig del av klimatmarknaden.

Vad har varit svårast?

Det har varit väldigt spännande men det är alltid lite trixigt att jobba med program där de man träffar pratar flera olika språk – portugisiska, sena och engelska.

Något ni tycker varit extra intressant?

M: Jag blev väldigt överraskad att det var så självklart för alla som är inblandade i försäljningen av kolkrediterna att det inte finns några som helst garantier för att det blir någon klimatnytta av det här. Och att Arla, i sin tur, verkar ha köpt en tjänst för mångmiljonbelopp utan att ta reda på vad det faktiskt är dom köper.

Å: I Moçambique reagerade jag på att flera av bönderna vi träffade frågade om vi åkte runt tillsammans med företrädare för projektägaren Envirotrade innan de svarade på våra frågor, som om de var oroliga för att lämna kritik så att företaget fick reda på det. Det var intressant att många inte hade en aning om varför de planterar träd, vissa trodde det var för att producera koldioxid för att det behövs i Europa.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".