Made in India - så gjorde vi granskningen

Kaliber har i granskningen av tillverkningen av svenska företags ridsportprodukter besökt fabriker i Indien.

Det började med att vi fick ett tips om att arbetare i Indien som tillverkar hästsportprodukter jobbar under dåliga förhållanden. Så vi bestämde oss för att ta reda på om det här gällde produkter som säljs i svenska butiker.

För att komma in i fabrikerna i Indien och med egna ögon få se hur tillverkningen går till kom vi fram till att vi inte bara kan åka dit öppet som journalister. För att få se det som vi vill se måste vi utge oss för att vara svenska inköpare.

Så vi startade ett påhittat företag och åkte till det ställe som inköpare och tillverkare av ridsportprodukter vanligtvis möts på, Spogamässan i Tyskland. På mässan fick vi kontakt med flera indiska företag som ville att vi ska lägga en order direkt.

Men vi åker hem och kontaktade sedan de indiska företagen över mail och säger att vi eventuellt vill göra en beställning, men att vi först vill komma till deras fabriker för att se hur tillverkningen går till. Vi blir inbjudna till Indien och åker dit.

På plats i Kanpur i Indien får vi besöka nio fabriker. Fabriksägarna uppger att de tillverkar åt Biltema, Gekås i Ullared, Hööks hästsport, Granngården eller grossisten Globus. Det handlar antingen om egen produktion eller andra europeiska leverantörers produkter som säljs i de svenska företagens butiker.

I fabrikerna ser vi även kartonger med dessa företagsnamn på och/eller produkter med märken/loggor som säljs i de svenska butikerna.

Vi gick runt i fabrikerna och såg hur tillverkningen gick till och i rollen som inköpare kunde vi också få svar på frågor som vi inte hade fått som journalister.

På plats i Indien arbetar vi också öppet som journalister och intervjuar arbetare inom läderindustrin i Kanpur, läkare, miljöorganisationer med flera.