Ekot och Kaliber granskar Airbnb

Vem får hyra lägenhet via Airbnb?

2:33 min

Uthyrningstjänsten Airbnb - som förmedlar privata rum och lägenheter till gäster över hela världen - har problem med diskriminering.

Det visar en granskning som Ekot gjort tillsammans med Kaliber.

Tim Davis från New York försökte boka en lägenhet via tjänsten i Stockholm i somras, men blev nekad av 15 värdar. Han tror själv att det har att göra med att han är svart.

– Jag skickade ut 15 olika förfrågningar och alla sa nej, men jag noterade också att datumen fortfarande var kvar på webbsidan, säger Tim Davis från New York.

Efter att ha kontaktat 15 värdar på Airbnb i Stockholm men blivit avböjd av alla började Tim Davis, som själv är Airbnb värd i New York, misstänka att anledningen till att alla värdar nekade honom att hyra var hans hudfärg.

– Jag har aldrig varit i Sverige, så jag började undersöka. Är det okej att åka dit? Kommer det bli problem? Kommer det bli ett stort problem för mig att vara där som är svart man?

I USA har den här frågan fått mycket uppmärksamhet i år bland annat på grund av att en vetenskaplig studie från Harvards universitet visade att det är lättare att få hyra boende via Airbnb om man har ett namn som är vanligt bland vita amerikaner än om du har ett namn som är vanligt bland afroamerikaner.

Men vi vill veta om det här även är ett problem i Sverige och gör en egen mindre undersökning där vi får låna flera svarta och vita personers Airbnb-konton.

Med hjälp av de svarta personernas konton frågade vi 200 Airbnb-värdar i Stockholm, Göteborg och Malmö om deras boenden var lediga några specifika datum.

Mer än hälften som svarade sa ja. Men när vi frågar de som sa nej igen från ett konto som tillhör någon av de vita testpersonerna svarar nästan var tredje värd istället att lägenheten är ledig.

Så här sa några av värdarna när en svart person frågade:

" – Nej tyvärr, vänner kommer på besök.

– Tyvärr kommer vi inte att vara hemma dessa datum

– Nej tyvärr är inte bostaden tillgänglig, hade glömt att ändra i kalendern."

Och så här svarade värdarna när vi lät en vit person upprepa frågan:

"– Ni är mer än välkomna!

– Det ordnar vi, vilken tid kommer ni på fredag?

– Absolut, det funkar bra. Välkommen!"

Så här reagerar Diskrimineringsombudsmannens processchef Martin Mörk när han får ta del av Airbnb-testet.

– Det är ju svårt att säga något om de enskilda fallen men med tanke på att de ser ut som de gör så förefaller det finnas ett problem.

Normalt är privatlivet skyddat från diskrimineringslagstiftningen men i det här fallet när man har annonserat på en kommersiell sida med syfte att tjäna pengar kan det här personerna göra sig skyldiga till diskriminering.

– Så som diskrimineringslagen ser ut i dag, så är det värden som ansvarar för det.

Vad skulle du säga om du fick höra talas om ett hotell som nekade folk på det här sättet?

– Ja, då skulle vi titta närmare på det hotellet definitivt, säger Martin Mörk.

Airbnb avböjer att medverka i en intervju med Ekot och Kaliber men säger att diskriminering som detta är oacceptabelt och att dem kommer att vida åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.

Kaliber sänds kl 10.03 i P1 eller i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista