Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Fakta om fiske inom EU

Makrillen är överfiskad men är ändå MSC-märkt

EU har gemensamma regler för fiske. Bland annat beslutar EUs politiker om kvoter (TAC) för hur mycket fisk som får fiskas.

EU införde nya regler för sin fiskepolitik 2014. Nu läggs större vikt vid att fisket ska vara långsiktigt hållbart och stämma överens med EU:s miljölagstiftning.

EU har haft problem med överfiske och den nya fiskepolitiken har som mål att återställa och bevara bestånden. EU-länderna har som längst till 2020 på sig att återställa samtliga bestånd. Bestånden ska återställas till en nivå som kan ge maximal hållbar avkastning (MSY). Det betyder att man inte får ta upp mer fisk än att fisken kan leva vidare utan att minska i antal.
Fiskepolitiken berör alla faser av fisket, från hur mycket fisk som får tas upp till hur fisken ska märkas i affären. EU har också regler om att fiskeflottan inte får bli större för att undvika överfiske.

EU har också som mål att fisket ska vara ekonomiskt lönsamt, konkurrenskraftigt och att de som arbetar med fiske ska ha en skälig levnadsstandard.

För att undvika överfiske bestämmer EU varje år hur mycket som får fiskas av de fiskarter som har störst kommersiellt värde, till exempel torsk, tonfisk och sill.

ICES, Internationella Havsforskningsinstitutet analyserar bestånd i Nordöstra Atlanten. Analyserna ligger till grund för råden.
Källa: http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules_en

Snabbfakta:

Hållbart bestånd: är ett bestånd som växer i den takten att beståndet inte utarmas.
Hållbart fiske: ska inte beskatta beståndet mer än det tillväxer.
Ohållbart fiske: bland annat alldeles för högt fisketryck, men också när det fångas mycket bifångster eller mycket fisk under minimimåttet.
Källa: ICES (intervjuer)

Beståndens status enligt FAO, FN:

Fiskade på en ickebiologisk nivå (”överfiskade”): 31,4%
Fullt fiskade (går inte att öka fisketrycket om beståndet inte ska skadas): 58,1 %
Underfiskade (finns utrymme för mer fiske) : 10,5%
Källa: http://www.fao.org/3/a-i5798e.pdf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".