Programbild för Kaliber

Säsongsavslutning: Uppföljning av gamla granskningar - hela programmet textat

Här kan du läsa hela programmet "Säsongsavslutning: Uppföljning av gamla granskningar". Kaliber har tagit del av en hemlig rapport om missförhållanden av miljömärkning på fisk. Vi blickar även tillbaka på några av säsongens granskningar.


Det är säsongsfinal och vi ska som vanligt återvända till några av våra tidigare granskningar för att se vad som hänt. Den här hösten har vi bland annat granskat den nya delningsekonomins baksidor, och dyra särläkemedel. Vi har också gjort en uppmärksammad granskning av Nya Karolinska, om konsulternas inflytande och om den nya verksamhetshetsmodellen som kallas värdebaserad vård.
Men vi ska börja med miljömärkning på fisk:


Hemlig rapport från Världsnaturfonden - Skarp kritik riktas mot MSC

För snart en månad sen kunde Kaliber visa att några av våra mest populära fiskar och skaldjur som miljömärkts av världens största hållbarhetsmärkning av vildfångad fisk, MSC, kommer från bestånd som överfiskas eller från bestånd som forskare anser är ohållbart.
MSC:s blå märke ska vara en garanti så att vi konsumenter kan känna oss säkra på att fisken vi köper är schyst. Men Kalibers granskning visade att den MSC-märkta makrillen från nordöstra Atlanten och torsken från Nordsjön överfiskas enligt Internationella havsforskningsrådet ICES. Nordhavsräkan har också problem. Till exempel har fiskare kastat tillbaka småräkor man inte vill ha med iland och så saknas det en förvaltningsplan, som styr vad som händer om beståndet blir dåligt.

Granskningen har väckt internationell uppmärksamhet, och strax efter att programmet sänts fick Kaliber tips om en läckt rapport från Världsnaturfonden - i den riktas skarp kritik mot MSC.

För snart en månad sen kunde Kaliber visa att några av våra mest populära fiskar och skaldjur som miljömärkts med MSCs logga kommer från bestånd som överfiskas eller från bestånd som forskare anser är ohållbart.

(Här kan ni lägga in en kort film från MSC om ni vill – behöver isf säga nåt om det- säg till isf)

MSC är världens största hållbarhetsmärkning för vildfångad fisk och ska vara en garanti så att vi konsumenter kan känna oss säkra på att fisken vi köper kommer från hållbara bestånd och är fiskad med metoder som värnar havsmiljön och livet i havet.

Men Kalibers granskning visade att den MSC-märkta makrillen från nordöstra Atlanten och torsken från Nordsjön överfiskas enligt Internationella havsforskningsrådet ICES.
Nordhavsräkan är något överfiskad och har även andra problem.

Till exempel har fiskare kastat tillbaka småräkor man inte vill ha med iland och så saknas det en förvaltningsplan, som styr vad som händer om beståndet blir dåligt.

Och strax efter att programmet sänts fick Kaliber tips om en läckt rapport från Världsnaturfonden – i den riktas skarp kritik mot MSC:


I den här matbutiken finns flera rader med tonfiskburkar. Tonfisk i italiensk vinägrett, i solrosolja, i vatten och i grillad paprika. De flesta burkarna pryds med det lilla blå märket här, certifierat hållbart fiske. MSC.

Bara några dagar efter att granskningen sändes får Kaliber flera mejl om en rapport från Världsnaturfonden, WWF. Det visar sig vara ett läckt dokument om MSC-certifieringen av fisken efter tonfisk i Indiska Oceanen.
Det som står i rapporten är känsligt för både Världsnaturfonden och MSC.
Rapporten är ett bombnedslag eftersom kritiken kommer från Värdsnaturfonden som startade och stödjer MSC, säger Brendan May. Han var vd för MSC 1999-2004.

- What’s very significant to this is that the attack comes from MSCs own founder WWF. So it’s all quite embarrasing

Rapporten är på 58 sidor, med en förstasida som pryds av WWFs logga – den bär namnet Report Indian Ocean Tuna.
Vi vill veta mer om vad som ligger bakom rapporten och mejlar den som står som författare till den. Han jobbar på WWF i Filippinerna och svarar inte.

När vi försöker komma i kontakt med den som står som ansvarig chef och den man ska kontakta på WWF International, så får vi inte heller något svar.
Men Världsnaturfondens svenska kommunikationsavdelning kontaktar oss och skriver att dokumentet inte är en offentlig rapport och vill därför inte kommentera det som står i den.

- Det här är ett internt arbetsdokument.
- Jag heter Inger Näslund och jag jobbar med marina frågor och fiske på Världsnaturfonden WWF.
-Så det är lite svårt att kommentera eftersom det egentligen inte är ett externt dokument utan ett arbetsdokument vi inte har jobbat färdigt med.

Det läckta dokumentet visar på allvarliga brister i hur certifieringsprocessen av tonfiskfisken i Indiska Oceanen har gått till.
Till exempel saknades en förvaltningsplan – Harvest Control Rule - som ska styra vad som händer om det blir problem med tonfiskbeståndet. Det är en av grundbultarna i en MSC-certifiering.
Dokumentet visar att företagen som gjort certifieringarna gett godkänt trots att fiskena egentligen inte lever upp till MSCs villkor.

En slutsats i det läckta dokumentet är att MSC har ekonomiska intressen i att fisken certifieras och att fler fiskar i butiken får MSCs blå logga.
MSC får en andel av varje såld produkt som bär deras märke. Eftersom de tjänar på att allt fler fisken certifieras så ifrågasätter rapporten deras oberoende.
Att det har tänjts på gränser och regler för att de här tonfiskfiskena ska bli certifierade är den allvarligaste kritiken enligt Brendan May, som tidigare var VD för MSC.

- And the allegation by the WWF, not by me, appears to be that MSC is kind of bending the rules a bit to make it easier for fisheries to comply with it’s standard, which is not how certification standard system should operate.

I MSCs senaste årsredovisning står det att man har fått in över 11 miljoner brittiska pund på att den blå märkningen använts. Det är ungefär 130 miljoner kronor med dagens valutakurs.
Brendan May säger att olika miljö- och hållbarhetsmärkningar ofta kritiseras för att bli beroende av inkomsterna från försäljningen. Och att MSC får 75 procent av intäkterna på det sättet påverkar trovärdigheten, säger han.

- But if 75 % of your income comes from the licensing of a logo, then clearly it is interest of that organization to have as much seafood certified as possible. And I think that slightly undermines the ethos of independent certification.

Vi vill veta vad MSC säger om kritiken i rapporten.
Minna Epps är programdirektör i Skandinavien och Östersjöregionen

- Det finns faktiskt ingen officiell rapport som jag kan referera till. Och WWF själva var ju väldigt snabba med att gå ut och säga att detta inte är deras säger officiella ställningstagande utan att det är intert arbetsdokument.
Kritiker har sagt att MSC har växande ekonomiskt intresse i att fisken certifieras och att fiskar i butiken får bära det här blå märket. Vad säger ni om att bli anklagade för det?
- MSC har inget ekonomiskt intresse. MSCs intäkter kommer från bland annat välgörenhetsorganisationer, olika donationer men även från en royaltyavgift som vi lyfter på dem som vill bära loggan. Det är ju frivilligt att använda loggan för dem som vill använda loggan eller inte.

Vi frågar Inger Näslund på Världsnaturfonden om det är några fel i dokumentet.

-Jag kan inte säga att det är något som är fel i dokumentet så, men det är ett internt arbetsdokument och interna arbetsdokument ska inte diskuteras i externa fora.

Det läckta interna dokumentet, som Kaliber har läst, är en av flera orsaker till att Greenpeace starkt ifrågasätter MSC som en miljöcertifiering. Magnus Eckeskog är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Norden.

- Jag tycker att rapporten är välskriven och ett intressant dokument. Det är ett skarpt dokument, det bekräftar en del av de farhågor som vi har med MSC-certifiering.

Det vi kunde visa i vår granskning i november var att flera MSC-märkta fiskar och skaldjur vi konsumerar överfiskas. Bland annat makrillen. Och vår granskning är också en anledning till att Greenpeace nu riktar kritik mot MSC.

- Alltså Greenpeace ser flera problem med MSC. Ett av de främsta problemen är att vi inte tycker att de lever upp till deras egna standarder som de hävdar att de har. Framförallt då när de hävdar att de inte certifierar överfiskade bestånd. Det tycker vi inte stämmer.
De tycker ju att man certifierar korrekt och ni tycker att de inte gör det. Hur kan man vara så oenig i detta?
- Det är en bra fråga faktiskt. Hur man kan certifiera bestånd som fiskas över gränsen för vad som anses hållbart utav internationellt erkända forskare som använder internationellt erkända standarder för nivån för överfiske som MSC också hävdar att de baserar sig på.

Och värst av allt är, enligt Magnus Eckeskog och forskare som Kaliber har varit i kontakt med, certifieringen för drygt en vecka sen av fiske efter atlantisk soldatfisk i Nya Zeeland – Orange Roughy.

- Det här är verkligen ett stort slag för MSCs trovärdighet. Soldatfisken lever på djup på omkring 500 till 1500 meter, den växer extremt långsamt och är därför väldigt känslig för överfiske. De blir könsmogna omkring 30 års ålder och kan bli över 150 år gamla. Fiskas med metoder som är extremt ohållbara, bottentrål i väldigt känsliga ekosystem. Det är oförståeligt att MSC har valt att certifiera det här fisket faktiskt.

Enligt Minna Epps på MSC uppfyller fisket efter den atlantiska soldatfisken MSCs krav. Att certifiera fisken som vill förbättras är en del av deras strategi.

- När ett fiske har blivit certifierat så ställer vi ytterligare krav som fisket årligen måste bevisa att de faktiskt uppfyller de här kraven. Det går att byta nedåtgående trender, men det tar tid.
Varför inte bara certifiera de allra bästa fiskena?
- Vi jobbar ju för hållbart fiske världen över, det här är ett sätt att faktiskt få med de fisken som uppfyller de bästa internationella kraven för att de ska bli ännu bättre.

Världsnaturfonden har också varit starkt kritiska mot att fisket efter atlantisk soldatfisk MSC-certifieras.
Vi läser på organisationens hemsida att man nu är besvikna. Och den som är fiskedirektör på WWF International säger i ett uttalande att MSC behöver förbättra certifieringsprocessen. Men trots den senaste tidens kritik har Världsnaturfonden ändå förtroende för MSC. Inger Näslund igen.

- MSC är en certifiering som vi fortfarande tycker är ett effektivt verktyg för att göra fisket mera hållbart. Och det är viktigt med tanke på just hur fisket ser ut idag och hur mycket det har överfiskats. Visst vi kan välja att slå ner på det bästa tillgängliga instrumentet, men man måste också titta på vad det finns för alternativ till det här. I dagsläget finns det inget alternativ. För WWF är det ett fortsatt stöd till MSC trots att vi framför kritik, men det ser vi som vår roll.

Hela granskningen ”MSC – håller löftet om miljömärkt fisk?” hittar du här 


Förundersökning om tvångsinjektioner läggs ner

I våras ledde en av våra granskningar till att en nedlagd förundersökning återupptogs. Det gällde den förundersökning som startats efter vårt avslöjande för två år sedan om att det förekom tvångsinjektioner av lugnande medel på människor när de skulle utvisas. Men förundersökningen lades ner och enligt åklagaren kunde inte de som fått injektionerna förhöras eftersom de inte var kvar i Sverige. Men nu i våras kunde vi berätta att vi hittat tre av de personer som fått injektioner och en av dem, som vi kallade Nasir, hade funnits i Sverige under hela förundersökningen.
Nasir berättar att de befann sig inomhus när det hände. Han satt på ett bord, när han blev omringad av nio eller tio personer. Han ställer sig upp och visar hur de vred om armarna, tog ett grepp över nacken och i hans ena armhåla. Han visar på mig hur någon greppade tag om hans smalben bakifrån och drog omkull honom på golvet.
– Jag fick injektioner, berättar han, två stycken. Han visar på sin högra och vänstra skinka.
Han visar hur han satt fingrarna i halsen för att kräkas.
– Det var så starka injektioner.
Sen visar han hur de satte på honom handfängsel och fotfängsel. Någon la ett ben över hans nacke och någon satte på honom en huva. Han drar ner sin mössa över ansiktet för att visa.
– Det kändes som om jag inte hade någon kraft, jag var kraftlös.
Nasir berättar hur injektionen fick honom att förlora all kraft. När han fördes ombord på flygplanet, han hade svårt och gå, säger han
Åklagaren återupptog alltså förundersökningen om misstänkt misshandel alternativt olaga tvång efter vår granskning i våras men efter flera nya förhör, med bland annat Nasir, poliser som deltog vid utvisningen och den misstänkte läkaren så beslutade Kammaråklagare vid västerorts åklagarkammare Lotta Karlsson förra veckan att lägga ner förundersökningen igen. Enligt Lotta Karlsson går det inte att bevisa att Nasir fick injektioner mot sin vilja som han säger. Det fanns ingen stödbevisning säger hon och därför lägger hon ner förundersökningen.
– Ja efter den utredning som vi gjort och vi har hört ett ganska stort antal personer, så är min bedömning att det inte kan bli en fällande dom i tingsrätten. Vi har fått ganska olika beskrivningar av händelseförloppet när den här injektionen då skall ha getts, där den misstänkte som ska ha gett injektionen själv beskriver hur han ska ha fått samtycke till injektionen och därefter gett den. Och det är en uppgift som inte går att vederlägga.
Det finns inget som talar emot det i utredningen.
Och hur har målsägande beskrivit?
Målsägande har beskrivit ett händelseförlopp där han får injektioner. Två injektioner, en i varje ben, och sen måste bäras därifrån och det är ett händelseförlopp som ingen annan beskriver. Det rä flera personer oms har hörts om det. Han ger en helt annan bild.
Har den målsägande sagt att han fick de här injektionerna mot sin vilja?
– Ja, det har han sagt.
I de här sjukvårdsrapporterna som ni hade tillgång till står det att han vägrar åka med och är orolig och att det resulterar i att han ges en ordination med Stesolid (lugnande reds anm)?
– Ja det styrker att det har getts en injektion, men det står ju egentligen inte särskilt mycket i dem exakt hur det har gått till. Det är ju ganska detaljfattigt, säger åklagare Lotta Karlsson.


Mer om tvångsinjektioner hittar du här

Uthyrningstjänsten AirBnb ska motverka diskriminering

I början av oktober granskade vi uthyrningsjätten Airbnb och de problem de haft med diskriminering när man vill hyra en bostad. Kaliber kunde visa att det i Sverige är svårare för svarta än för vita att hyra rum via tjänsten Airbnb. Det här har varit en stor fråga i USA det senaste året, och det finns också forskning som belägger det.
Kaliber testade i Stockholm, Göteborg och Malmö och kunde visa på ett liknande resultat. En av dem som kände sig diskriminerad var DJ:en Tim Davis som försökte hyra i Stockholm. Han är svart amerikan och efter flera nej började han fundera.

(Ur Airbnb och diskrimineringen)

– Jag har aldrig varit i Sverige, så jag började undersöka: är det okej att åka dit? Kommer det bli problem? Kommer det bli ett stort problem för mig att vara där som är svart man?
Han började undra om det är säkert för honom som en svart man att besöka Sverige.
– Som svart man i USA upplever du någon form av rasism varje dag.
Men hur kan Tim Davis vara så säker på att det handlar om rasism, det kan ju vara något annat som gör att ingen vill hyra ut sin bostad till honom?
Vi bestämmer oss för att testa själva. Påverkar din hudfärg din möjlighet att hyra?

Hela granskningen hittar du här

Från den 1 november har Airbnb infört nya regler. De innebär att alla användare måste skriva under på att gäster ska behandlas lika när det gäller ras, religion, nationellt ursprung, etnicitet, funktionshinder, kön, könsidentitet, sexuell läggning och ålder. Om användarna inte samtycker till de nya kraven får de inte fortsätta att använda tjänsten.


Anticimex ändrar rutinerna efter Kalibers granskning av konsumentskyddet vid husköp

Skyddet för husköpare är dåligt om det upptäcks ett fel långt efter att besiktiningen av huset har skett. Det fick Marcus Lidstedt från Mjölby erfara när Anticimex missade en felaktigt monterad golvbrunn i badrummet, vilket senare ledde till en större vattenskada. Och skillnaderna är stora när det gäller besiktningsmännens utbildning och kunskap, visade Kalibers granskning i våras.

Marcus Lidstedt anmälde Anticimex till Allmänna reklamationsnämnden som i november avslog hans krav. För den som köper hus och tar hjälp av en firma med besiktningen skyddas inte av konsumenttjänstlagens tioåriga rätt att reklamera. I stället är två år en skälig reklamationstid, anser Högsta domstolen, efter ett avgörande.
Något som bland annat Konsumentverket kritiserat. Men regeringen planerar just nu ingen ändring av lagen.
Men efter Kalibers granskning ändrar Anticimex sina rutiner och certifierar koncernens alla besiktningsmän, berättar Per Bergström, affärsansvarig på Anticimex:
- Förändringen kom till stånd utifrån den intervju du gjorde med mig där det blev väldigt uppenbart att det fanns ett behov av att visa på den kompetens och den behörighet som våra tekniker har. Vi kommer att rulla ut det här under våren är det meningen, säger Per Bergström, Anticimex.


Hela granskningen ”Husbesiktningar – vilket skydd har du om det blir fel?” hittar du här


Landstinget kräver utredning av jäv på nya Karolinska

I november granskade Kaliber Karolinska sjukhuset i två delar. Först om den stora omvandlingen som pågår på sjukhuset rent organisatoriskt. En ny verksamhetsmodell införs där klinikerna försvinner. Programmet handlade om att den nya modellen är svår att förstå för personalen och att införandet tar mycket tid från redan stressad personal.

I andra delen av granskningen kunde Kaliber visa på tveksamheter kring det konsultbolag som är med och genomför den nya verksamhetsmodellen, bland annat har Karolinskas produktionsdirektör gått direkt från konsultbolaget till Karolinska, konsultbolaget har haft EN gratiskampanj på sjukhuset och satt priser vid upphandlingen på ett sätt som inte är brukligt enligt chefsjuristen på Upphandlingsmyndigheten.
Under hösten har även andra medier granskat Karolinska sjukhuset. Det har bland annat handlat om oro och problem inför flytten till nya lokaler - och både DN och P4 Stockholm rapporterat om stora konsultkostnader, bland annat har sjukhusdirektören Melvin Samsom haft personlig konsulthjälp för 244 000 kronor i månader i samband med att han tillträdde som sjukhus direktör 2014. Konsulthjälpen anlitades under flera månader och har totalt kostat 1,4 miljoner kronor, enligt P4 Stockholm.

Efter Kalibers granskning har Socialdemokraterna i landstinget krävt en genomgång av jäv, kostnader och beslutsgångar på sjukhuset. Och när Läkarföreningen vid Karolinska hade årsmöte för ett par veckor sedan uttalade de sitt misstroende mot sjukhusledningen.


Kalibers granskning av olämpliga relationer inom gymnastiken uppe i riksdagen

En framgångsrik gymnastiktränare som flera gånger har anmälts för sexuella ofredanden och fått lämna två klubbar för olämpliga relationer med tjejer han tränat, får trots det fortsätta att ta tränaruppdrag för barn och ungdomar.

Det avslöjade vi juni i programmet "Gymnastikens olämpliga relationer". Efter granskningen har det kommit förslag på hur idrotts-Sverige ska bli bättre på att skydda barn.

Tidigare svenske mästarinnan i gymnastik Karolina Bohman, var en av dem som var med i Kaliber. Så här läste hon ur sin dagbok.

– Jag kom trea i fristående. Det var ganska kul att tävla grenfinal. Jag sitter bredvid tränaren och favoriten. Allt det där smekandet har börjat igen. Det är äckligt.

Kalibers granskning visade att det kom varningar och anmälningar till Gymnastikförbundet om att tränaren hade haft relationer till unga tjejer han tränat redan för åtta år sen. De detaljer som tjejerna berättade om för bland annat sin terapeut ledde till att han polisanmäldes, men förundersökningen lades ned i avsaknad av vittnen.

Gymnastikförbundet stängde av tränaren från förbundsuppdrag, men det hindrade inte honom från att fortsätta arbeta med barn och ungdomar i föreningar. Enligt förbundet är det inte möjligt att stoppa någon med nuvarande regelverk. Malin Eggertz Forsmark var ordförande för Gymnastikförbundet under perioden då anmälningarna gjordes till förbundet. Så här sa hon till Kaliber.

- Jag hoppas och tror att i Sverige så kommer ingen förening att anlita honom.
Men hur kan de veta om det här då?
- Man gör en ordentlig rekryteringsprocess när du anställer en tränare eller tar en ny tränare in i din verksamhet.
Så du skjuter ansvaret till klubbarna att ta reda på saker?
- Det måste jag ju göra.

Tränaren själv förnekar kränkningar och att han ska ha gjort något brottsligt.
När Saila Quicklund, riksdagsledamot och idrottspolitisk talesperson för Moderaterna, lyssnade på Kaliber reagerade hon starkt. Hon kontaktade flera av dem som var med - och kom med ett förslag för några veckor sedan, nämligen att det ska instiftas en barnidrottsombudsman.
- Vi vill undersöka förutsättningarna för att inrätta en barnidrottsombudman. Det viktiga är ju att de barn och ungdomar som inte upplever att de har fått hjälp, att de får den här hjälpen. Och då handlar det om att ge legitimitet för en barnidrottsombudman att de legitimitet att jobba i det enskilda fallet, att genom utbildning och information finnas nära idrottsrörelsen, på golvet, i föreningarna, när det behövs. För det är den stora bristen idag att man bara kan jobba via utbildning av övergripande karaktär, men inte i det enskilda fallet.

Sveriges idrottsminister heter Gabriel Wikström (S). Så här säger han om Saila Quicklunds förslag om barnidrottsombudsman som även blivit en skriftlig interpellation i riksdagen.

- Jag tycker det är bra att det kommer upp olika förslag på vad man kan göra åt den här problematiken för vi behöver göra mer. Men precis som både Riksidrottsförbundet och Bris (Barnens rätt i samhället red:s anmärkn) har konstaterat så finns det en barnombudsman som man redan kan vända sig till idag och det är också så att Riksidrottsförbundet och Bris har inlett ett samarbete som jag tror kommer att ge positiva resultat.

Den moderata riksdagskvinnan Saila Quciklund vill också kunna neka idrottsföreningar statligt bidrag om man inte sköter det här med problem med sexuella trakasserier. Men det tycker inte idrottsminister Gabriel Wikström är en bra idé.

- De har ju pratat om att man ska strypa bidrag för enskilda föreningar och det är inte någonting som regeringen eller staten har bestämmanderätt över utan det är upp till Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbunden att besluta om. Men spontant tror jag att det är fel väg att gå för det riskerar att skapa en kultur där man inte lyfter upp problem till ytan för att man är rädd för att bli av med pengar och stöd. Det är bättre att skapa en kultur inom idrottens värld där man faktiskt kan prata om de här frågorna, lyfta upp dem till ytan och också få redskap att hantera den här problematiken.

Här kan du lyssna på hela granskningen


Mututredningen om dyra julmiddagar i kulturlivet vidgas

Så ska vi återvända till en granskning som vi gjorde för två år sen och som skakat om kulturlivet.
Det handlade om middagar där tjänstemän och politiker bjöds av en av STIMS ägarföreningar, föreningen svenska tonsättare FST. Programmet ledde till att mutåklagare inledde utredning om mutbrott.

I vår granskning följde vi kopieringsersättning från en svensk kulturskola för att se var pengarna hamnade och vi ställde frågor till tonsättarföreningen om varför man lade 340 000 kronor på en julmiddag på en av Stockholms finare krogar. Så här svarade ordföranden Martin Q Larsson:
– Julmiddagen är ett sätt att påverka politiker och tjänstemän att förstå vikten av samtida konstmusik. Som alla vet som är frilansare så är det genom nätverk och kontakter som man får sina jobb och som man skaffar sig sin utkomst, så man överlever även nästa år.
Vem betalar för de personerna som ni vill påverka, institutionsföreträdarna?
– Det gör vi.
Så ni bjuder dem på den här middagen?
– Vi bjuder dem på den här middagen.
Tjänstemän på kulturdepartementet?
– Högre tjänstemän, generellt utan att gå in på exakta namn så är det högre tjänstemän och politiker, på framförallt statlig nivå i vissa fall även regional.)

Martin Q Larsson tog tillbaka uttalandet efter att det sändes, men åklagare Alf Johansson på riksenheten mot korruption startade en utredning som nu pågått i två år. Nya polisförhör har hållits och nu i november rapporterade Sveriges radios kulturnytt att utredningen vidgats:
Även systerorganisationen SKAPS middagar ska utredas, exakt hur vill chefsåklagare Alf Johansson inte gå inpå:

– Jag vill inte närmare gå in på det. Jag kan bara konstatera att även deras vårfester har blivit föremål för vår granskning.
Det som utreds är om SKAP:s traditionella vårfester åren 2012-2014 kan vara ett mutbrott. Alfons Karabuda, ordförande i SKAP, välkomnar utredningen, men säger att festerna aldrig har skett i syfte att påverka makthavare eller offentliga bidragsgivare.

– Det jag kan säga till 100 procent är att vårfesterna aldrig har handlat om att påverka någon gäst i enskilda ärenden, säger Karabuda.

Förundersökningen inleddes efter en granskning av Sveriges Radios program Kaliber. Och nu växer alltså härvan, under förra veckan delgavs ytterligare två personer misstanke om brott, sedan tidigare finns två misstänkta. Chefsåklagare Alf Johansson konstaterar att bevisningen räcker för att driva vidare förundersökningen, men att det återstår en del förhör innan den är klar.

Granskningen ”Stimpirater och funny money” gjordes av Lars-Peter Hielle och Andreas Lindahl. Här kan du lyssna.


Den strandade asylbåten Ocean Gala har lämnat kajen men konflikten fortsätter

Kaliber berättade om en uppmärksammad affär som Migrationsverket gjorde med kryssningsfartyget Ocean Gala som la till i Härnösand i somras. Det blev inget av planerna på asylboende ombord - å nu har myndigheten hamnat i en infekterad rättstvist.

Kryssningsfartyget Ocean Gala skulle bli Sveriges största flyktingboende när den la till i industrihamnen i den före detta bruksorten Utansjö norr om Härnösand. När fartyget stävade ut från hamnen i början av november (3 nov) så drog både Härnösands kommun och Länsstyrelsen i Västernorrland en lättnadens suck, men för Migrationsverket hade problemet bara börjat.

1 800 asylsökande skulle ha bott ombord men myndigheten backade och hänvisade till att krav i deras mångmiljonavtal inte hade uppfyllts. Fel, tyckte rederiet Floating Accommodations och har nu stämt Migrationsverket på en kvarts miljard kronor. Nu har tvisten nått tingsrätten, om parterna misslyckas nå en förlikning kommer de att mötas i rättssalen.
Vi hör Kjell Tandberg, delägare i rederiet:
– Vi anser att migrationsverket har brutit mot avtalet. Det är gjort på ett otillåtet sätt och därmed blir de skyldiga till skadestånd, säger Tandberg

P4 Västernorrland har fortsatt att granska affären och upptäckte att fartyget betalade hamnhyra till ett tidigare okänt mellanbolag vilket förvillade myndigheterna som försökt avhysa skeppet. Det var välkända idrottsprofiler och affärsmän som skulle tjäna pengar på avtalet med Migrationsverket, men ville sedan inte kännas vid någon inblandning i affären.
P4 Västernorrland kunde också visa på en historik av ekonomisk brottslighet hos hamnbolagen. Tage Alalehto är kriminolog vid Umeå universitet.
– Ja det här låter ju väldans misstänksamt, det är fullkomligt klart. Ur forensisk synvinkel måste man alltid titta på sånt här med kriminell historik och finns det en sån vet vi att det rä en faktor av betydelse för att gå vidare med sånt där.

Lyssna: Hela programmet ”Ocean Gala – asylsbåten som strandade”.

Kaliber tar jullov och är tillbaka den 23 januari 2017 med nya granskningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".