Tvingad till äktenskap del 1 – Jasmine och flyktplanerna

Här kan du läsa hela programmet. Lyssna på programmet här.

Hon får höra att hon ska packa högklackade skor, flera par, innan flyget lämnar Sverige. Familjen ska resa utomlands den här sommaren, och hälsa på släkten i Mellanöstern.

Det är sen sommarkväll 2017 när hon sätter sig i planet på Arlanda tillsammans med sin familj.

Då vet hon inte att det här är starten på en resa där hon ska giftas bort mot sin vilja – och bli lämnad i ett annat land.

De första meddelandena

– Just den här dagen var vi vid hotellpoolen. Svalkade oss och låg på varsin solsäng. Barnen var i poolen och lekte och busade, säger Marléne Stenman.

Hon är gymnasielärare och vilar upp sig på ett hotell på Mallorca. Det är sommaren 2017.

– Och jag fick ett meddelande på telefonen för den har man ju nära sig för det mesta numera, säger Marléne Stenman.

Meddelandet innehåller en fråga från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hedersvåld. Pela och Fadime var kvinnor som mördades på grund av heder. Marléne Stenman är medlem och hon brukar stötta utsatta tjejer.

Frågan som ställs är om hon kan hjälpa en ung kvinna som ska giftas bort mot sin vilja.

– Det var ju sommar och semestertider och så, men jag kände att självklart vill jag det om jag kan, säger Marléne Stenman.

Marléne Stenman får tips om att kontakta tjejen på Snapchat, en social mediekanal där man kan skicka bilder och meddelanden. Hon skriver och väljer orden noga.

(Meddelande från Marlene till Jasmine):
”Jag är ovan vid Snapchat, men jag ska försöka göra rätt. Först vill jag veta hur du mår. <3 Underbart att få kontakt med dig förresten.”

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Hej! Jag vet inte hur jag mår egentligen ibland är de bra ibland är det dåligt. Skönt att få kontakt med dig också :) ”

– Jag får en bild av henne att hon är rädd och hon är där utan att hon vill vara där, och det fanns planer på förlovning och giftermål, säger Marléne Stenman.

Den unga kvinnan heter Jasmine. Hon sitter i ett hus i en stad i Mellanöstern. Hon är femhundra mil hemifrån. Gatan utanför är smal. Envåningshus i solblekta färger med platta tak. 

Jasmine skriver att hon hotas av sin pappa. Om hon inte gifter sig så ska hon bli inlåst.

Förlovningen är nästa dag, och bröllopet är bara någon vecka bort. De chattar länge.

(Meddelande från Marlene till Jasmine):
”Jag ska skriva mer till dig i morgon. Behöver sova nu."

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
"Okej jag ger dig svar imorgon sov gott och tack för allt"

Förtvivlan och hopp 

Kaliber handlar i dag om Jasmine resa, som innehåller förtvivlan och flyktplaner, och där hon sätter sitt hopp till en engagerad lärare och en man som stridit mot IS.

Det handlar också om de barn och ungdomar som tvingas till giftermål.

2014 kom ny lagstiftning mot äktenskapstvång. Den som tvingar någon att gifta sig kan få upp till fyra års fängelse.

Målet med de nya lagarna var att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Det är fem år sen – och vi vill veta hur det har blivit.

Polisanmälan

Marléne Stenman gör direkt en polisanmälan, men hon vet av tidigare erfarenhet att det är komplicerat att få hem flickor som förts utomlands för giftermål.

Svenska myndigheter har svårt att agera i andra länder.

Marléne Stenman hör av sig till en person som hon tror kan hjälpa till. 

– Han är en av dem jag tänker kan göra någonting för henne utifrån att han har erfarenheter av området och kontakter i området, säger Marléne Stenman.

En första plan

– Vi pratar flyktalternativ, vi pratar hur ska man kunna plocka upp henne, var ska man ta henne, vi pratar för och nackdelar med olika planer och strategier, säger Jesper Söder.

Marléne Stenman har kontaktat Jesper Söder. De har träffats då han varit på hennes skola för att föreläsa. Han är en röst i debatten om IS-återvändare. Han har också rest till Mellanöstern för att strida mot den så kallade Islamiska Staten tillsammans med kurdiska milisgrupper.

– Jag var där i cirka tre års tid, säger Jesper Söder.

Målet är att få ut Jasmine före bröllopet.

– Hur kan man göra det lugnt utan att det syns? Det är absolut bäst att operera såna här situationer i tysthet så att jag planerade väldigt, väldigt noga med att jag skulle möta upp henne eller att hon rymmer ut till mig på natten, säger Jesper Söder.

"Spela helt ovetande"

– Jag står ute och målar ett staket samtidigt som jag skriver och pratar och ringer, säger Marléne Stenman.

Marléne Stenman har kommit hem till Mjölby. Det har gått flera dagar sedan den där första kontakten med Jasmine.

Polis och åklagare har börjat jobba med fallet, och Jasmine har fått ett målsägandebiträde, advokaten Gunilla von Wachenfeldt.

– Marléne ringde och frågade mig vad hon skulle göra, och om jag kunde hjälpa henne. Och då sa jag ju självklart ja. Det första jag gör när jag pratar med Marléne är ju att ta reda på vad är det för uppgifter som har kommit fram. Hur är flickans situation? Har hon blivit utsatt för våld och hot? Jag tänker ju på juridiken direkt. De här fritagningsplanerna diskuterade vi dagligen. Mycket av det som jag och Marléne pratade om berättade vi inte för polisen och åklagaren, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Marléne Stenman informerar Jasmine om planerna.

(Meddelande från Marlene till Jasmine):
”Du ska BARA spela helt ovetande och låtsas att du har gått med på allt.”   

– För att de inte ska förstå att hon har meddelat allting som händer. Allt bygger ju på det. För jag börjar ju inse nu, alltså när åklagare och polis börjar nysta i det här och förstå. Jag tänker att det här kan faktiskt leda till åtal, det kan leda till att hon får rätt, säger Marléne Stenman.

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Jag loggar ut varje gång och har inga notiser på på själva appen.”

Jasmine är försiktig, men det finns faror som hon inte har tagit med i beräkningen.

"Stor frustration"

Marléne Stenmans polisanmälan blir en del av den statistik som visar att det finns 365 anmälda brott om äktenskapstvång, eller vilseledande till tvångsäktenskapsresa, under de senaste fem åren.

Den här siffran har ökat, år för år.

– Jag jobbar med det här området därför att jag tycker att det är väldigt angeläget. Jag blir faktiskt lite extra engagerad i den här typen av ärenden, säger Jessica Wenna.

Jasmines fall hamnar hos åklagaren Jessica Wenna, den åklagare som har väckt flest åtal om äktenskapstvång. Hon känner en press över att bröllopet närmar sig.

– För jag insåg att här kommer förmodligen ett brott att begås om någon dag och vi har ingen som helst möjlighet att förhindra att det sker, säger Jessica Wenna.

Jasmine slutar att svara

(Meddelande från Marlene till Jasmine): ”Goda nyheter!!! Jesper Söder kan hämta dig. Jag måste få adressen där du bor och när du kan lämna huset. <3 <3”

– Jag önskar att det hade skett tidigt på morgonen, fem, fyra, och att hon går ut för att få frisk luft och så står jag där med en bil, och att hon sätter sig i bilen och vi bara kör iväg, säger Jesper Söder.

Vi frågar Jesper Söder om risken för att någon råkar illa ut i den här planen, och hur han tänker om det. Han svarar att han inte tänker skada någon utan bara rädda tjejen.

– I det här fallet så var jag väldigt benägen att ja, jag tänker göra det, säger Jesper Söder.

Marléne Stenman förmedlar kartor till Jesper Söder – och nervositeten ökar. Jasmine är rädd för sin pappa.

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Får han reda på att jag har kontakt med er och att jag får hjälp vilket kanske leder till min död.”

De försöker planera en situation där Jesper Söder och Jasmine kan mötas.

Hon tar en risk, och lånar sin mammas telefon.

Nu kanske hon ändå kan komma undan innan bröllopet.

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Kommer jag att kunna ta med mina saker så som kläder och små grejer?”

(Meddelande från Marlene till Jasmine):
”Det går nog om det inte är för mycket.”

Marléne Stenman skickar ett nytt meddelande om Jesper Söder – men Jasmine svarar inte.

Bröllopet är nu fem dagar bort. Tiden för en flykt rinner iväg.

Avslöjad

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Förlåt förlåt förlåt för allt.”

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Det blev bråk i går för min mamma såg :( Jag försökte mitt bästa med att inte bli busted men det blev så nu vet jag inte vad jag ska göra.”

– Ja, det blir kaos. Och då har det tagit ganska lång tid, jag har inte fått nåt på ett tag, och så får jag det här och blir… jag får liksom, det börjar pumpa i huvudet på mig såhär, man får lite puls. Eller ganska hög puls och katastrofkänslor liksom, säger Marléne Stenman.

Jasmine har skrivit på sin mammas mobil, men då har den ringt – och hon har inte hunnit logga ut. Mamman har sett delar av konversationen, och tagit skärmdumpar.

De är avslöjade.

Jasmine berättar att hon spärrats in i ett rum i flera timmar och pressats på information av sin pappa. Om vem Marléne Stenman är, vem hon jobbar för, och vad hon vet. När hon inte svarat så har han slagit henne.

– Jag börjar förstå att de vet vem jag är, jag är öppen i min profil, vem jag är och, vad…alltså inte rädsla för mig själv och så, absolut inte, men vad händer med henne nu?, säger Marléne Stenman.

Heder

Jasmine vet inte varför hon måste gifta sig. Hon tror att det kan ha att göra med att hon tidigare förälskat sig i en kille, och haft en relation med honom. De förlovade sig, men förhållandet tog slut. Det var då hennes liv blev mycket svårare. 

– Döttrarnas renhet är det överordnade värdet. Utan deras oskuld och renhet så förlorar man sin heder, säger Devin Rexvid.

Han har tidigare varit projektledare för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Han arbetar som universitetslektor i Umeå och forskar inom hedersrelaterat förtryck och våld. Han brukar också anlitas som sakkunnig i utredningar om heder.

– Heder i sig är det mest eftersträvansvärda värdet i hederskontexten, utan heder så är man levande död. Och ingen, framförallt inga män, i hederskontexten vill bli betraktade som levande döda. Det finns ett talesätt att "gud är stor men hedern är större". Det implicerar att man är beredd att göra allt som står i ens makt, att tillgripa vilka medel som helst. Dels för att upprätthålla sin heder men också för att återupprätta förlorad heder, säger Devin Rexvid.

Ett flyktförsök

Chatten är avslöjad och Jasmine har blivit misshandlad. Men trots det fortsätter hon att skicka meddelanden till Marléne. Hon får stor hjälp av sin bror. Han säger att han är emot de hedersvärderingar som ligger bakom planerna på tvångsäktenskap. Och han vill att Jasmine ska må bra. 

Och till slut, efter timmar av diskussioner, är allt på plats.

En flykt – dagen innan det planerade bröllopet.

Jasmines bror har ordnat en förare och en bil som ska ta henne till en säker plats i en större stad. Jesper Söder ska senare resa till staden och hjälpa henne vidare till Sverige.

Marléne Stenman vet att fritagningsförsöket kan bli farligt.

– Ja det är det ju, det är ju risker med det, säger Marléne Stenman.

Men vad tänker du om det, att det kan finnas en risk att något händer, och din egen roll i det då?

– Jag har flera gånger brottats med, vem som ska bära ansvaret om någoting går fel. Och jag har landat ett par gånger i att det kan vara jag som får bära det ansvaret. Men vad är alternativet?, säger Marléne Stenman.

Jesper Söder är redo.

– Det jag ser framför mig det är att jag lyckas få hem tjejen, säger Jesper Söder.

Transporten är klar.

Marléne väntar.

Men i sista sekunden blir Jasmine rädd. Hon vågar inte ge sig iväg. Hon har redan blivit utsatt för våld – och allt känns för farligt.

– Hon är i en svår, svår situation. Så självklart, jag kan inte värdera den, men det är klart att man blir...det var så nära, det var väldigt nära då, säger Marléne Stenman.

Gunilla von Wachenfeldt befarar att det är kört.

– Blir hon bortgift och försvinner till hans familj då blir det ju ännu svårare att få henne därifrån, så är det ju, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Bröllopet

Bröllopet är en lördagskväll.

Tiden är ute.

Det är dans, mat vid långbord och en brudbukett med rosa och vita blommor. Festlokalen är smyckad med luftiga tyger och ljusslingor.

– Hon har beskrivit att hon har köpt en bröllopsklänning, hon har gjort naglarna och blivit sminkad och hon är så ledsen och försöker ändå att visa någon slags… jag har ju bett henne att spela teater, att hon ska spela med...och så vet jag att vi kan inte ha kontakt den här dagen och nu ska det här hända. På ett sätt tänker jag ändå, att jag behöver ha de här bevisen på att det här har skett, säger Marléne Stenman.

Senare får hon bilder på brudparet.

– Det är första gången jag ser henne. Jag tycker ju hon är oerhört vacker, hon ser ut som snövit. Alltså de sitter bredvid varandra med ett visst avstånd. De är ju inte nära varandra på något sätt. De sitter som uppstyltade där på någon slags scen för att bli fotograferade. Det är teatraliskt liksom. Men det är ju sorg man ser. Ingen av dem ser glad ut så bilden beskriver ju ett tvångsäktenskap, så är det ju, säger Marléne Stenman.

Brudklänningar och fördragna gardiner

Det finns andra bilder från påtvingade bröllop och förlovningar i polisutredningar som vi har gått igenom. Unga kvinnor och flickor i klänningar. En del har lurats till andra länder, andra är huvudpersoner i ceremonier i Sverige. En flicka i guldklänning och ring på fingret dansar i en möteslokal med fördragna gardiner. Sen ringer hon polisen för att få hjälp.

Statistiken visar att det finns 365 anmälda brott om äktenskapstvång eller vilseledande till tvångsäktenskapsresa de senaste fem åren. Men hur många av anmälningarna har hittills gått till domstol?

"Hon ska tillbaka"

– Nu finns det inga fritagningsförsök mer, säger Marléne Stenman.

Jasmine har blivit bortgift. Hon ska stanna kvar hos sin nya man som hon inte vill leva med.

– Och jag tänker att hon ska tillbaka. För parallellt med det här så pågår ju polisens utredning och de väntar på att familjen ska tillbaka, eller ska landa i Sverige, säger Marléne Stenman.

Det finns en ny plan.

Polisen, som utreder och samlar bevis, tänker gripa och förhöra föräldrarna när de återvänder. Jasmines målsägandebiträde, Gunilla von Wachenfeldt:

– Jag hade sagt till åklagaren innan att det jag önskar och skulle vilja i min drömvärld det är ju att du anhåller dem i sin frånvaro och att ni plockar dem direkt på Arlanda, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Föräldrarna

Flygplanet landar i Sverige några dagar efter bröllopet. Nu kommer Jasmines mamma och pappa som är misstänkta för äktenskapstvång, och som ska tas till förhör. 

Poliser väntar på flygplatsen. Åklagaren Jessica Wenna är orolig.

– Det jag funderade på där var ju om det skulle medföra en säkerhetsrisk för målsäganden som då var kvar i hemlandet att vi agerade gentemot hennes föräldrar, säger Jessica Wenna.

Jasmine är också orolig. 

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Jag är bara rädd om att något ska hända mig.”

– Där tänker jag att hon måste stå fast vid att hon vet ingenting om varför familjen grips. Hon ska bara spela med och spela ovetande rakt igenom, säger Marléne Stenman.

Poliserna sätter föräldrarna i olika bilar efter landningen, och bara någon timme senare blir de förhörda. Pappan säger att Jasmine inte blivit tvingad. Mamman säger först att Jasmine inte alls gift sig, men när hon för höra vad pappan sagt så ändrar hon sig.

Poliserna ifrågasätter föräldrarnas berättelse. De uppfattar det som att det är pappan som har kontroll över familjen och de uppmanar honom att ta hem Jasmine till Sverige.

Jasmine utsätts inte för något våld efter förhöret med föräldrarna. Polisen ligger på hennes pappa flera gånger om att han ska ta hem henne. Marléne Stenman försöker lugna Jasmine.

(Meddelande från Marlene till Jasmine):
”Gör ingenting. Var bara så cool du kan och spela med.”

Tiden går. Men plötsligt:

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
"Jag åker härifrån i morgon kl 8 på morgonen…”

Jasmines pappa har till slut ordnat så att hon ska åka bil med släktingar genom Turkiet, Tyskland, Danmark och sedan in i Sverige.

Jasmines målsägandebiträde Gunilla von Wachenfeldt menar att det är viktigt att polisen tar emot Jasmine.

– Jag är orolig för att pappa ska få tag på henne och skrämma henne så att hon inte vågar stå på sig. Det är ganska vanligt i de här ärendena att flickorna backar efter ett tag. Att de inte orkar, de vågar inte, de blir utsatta för hot, säger Gunilla von Wachenfeldt.

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”I morrn fram tills jag e framme kommer jag inte ha kontakt med dig så du vet.”

– Ja, det är jättenervöst fast jag vet att hon är på väg hit, säger Marléne Stenman.

(Meddelande från Jasmine till Marléne):
”Jag e i Tyskland och åker upp till Sverige i morn”.

Marlénes oro ökar när bilen kommer till Danmark och närmar sig gränsen.

– Polisen ligger på mig och behöver veta vilken väg de tar och hon vet ju inte. Och hon vill inte fråga för mycket heller. Så jag pressar ju henne ganska hårt där. Men vi pratar ju med varandra via våra telefoner och Snapchat och så, så jag får de här svaren, så vi får veta vart hon kommer, säger Marléne Stenman.

Över gränsen 

Jasmine är i Sverige. Marléne Stenman räknar ut att bilen kommer att passera Mjölby, där Marléne bor. 

– Jag ringde min mamma, jag ringde några vänner som jag litar på. Jag placerade ut folk. Min mamma satte jag nere vid Ödeshög, bad henne ta med en kikare. Så min mamma, 70 år gör det, åker och sätter sig och spanar, säger Marléne Stenman.

Men bilen tar sig förbi. Marléne Stenman lyckas ändå få fram uppgifter som hjälper.

En civilklädd polis hittar bilen, och anropar sina kollegor.

– Jag var hemma det var en lördagskväll, och klockan var ganska mycket när jag fick beskedet. Kollade på tv. Satt hemma med min man och kollade på tv, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Poliserna kör upp vid bilen och markerar med blåljus. Föraren stannar. I bilen sitter Jasmine. Poliserna tar hand om henne.

– En oerhörd lättnad. Det var helt fantastiskt. Marléne och jag pratade och… ja, det var helt fantastiskt, säger Gunilla von Wachenfeldt.

– Ja alltså, seger...En seger för henne och för alla andra som...Det är så många som inte lyckas och det är så fruktansvärt. Det här är ett lyckligt slut om vi kan se någon lycka i det här, det kan man knappast, men det slutar ändå med att hon kommer tillbaka och att hon är fri från att bli utsatt för mer våld, säger Marléne Stenman.

Rättegången börjar några månader senare. Jasmine tycker att det är jobbigt att berätta inför tingsrätten. Hon vill egentligen inte att hennes föräldrar ska straffas. De nekar till brott, men döms till fängelse för äktenskapstvång. Pappan får ett år och åtta månader. Mamman ett år. Jasmine får skyddad identitet.

Få domar – trots lagskärpning

Fem år har gått sen lagen mot äktenskapstvång började gälla i Sverige, och Jasmines fall är ett av väldigt få som lett till åtal.

Under dom fem åren har det anmälts 365 brott av det här slaget, alltså äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

De allra flesta utredningarna har lagts ner. Hittills hade det har bara väckts sju åtal.

– Jag har precis tagit del av de här siffrorna från polisen och jag blev lite förvånad över att det var så pass många ärenden, säger Jessica Wenna.

Som åklagare har hon drivit flest fall om äktenskapstvång i Sverige.

– Jag tror, utan att veta naturligtvis, att många av de här anmälningarna som finns förmodligen har lagts ner på ett väldigt tidigt stadium. Till exempel, det kanske är en kompis som säger "nu har min vän förts till ett annat land och ska giftas bort", och sedan finns det inget mer. Det finns inga fler uppgifter, det finns ingenting konkret, och då har vi som åklagare egentligen inte så mycket att jobba med. Det finns liksom ingen möjlighet att komma ända fram till ett åtal, säger Jessica Wenna.

Under de år som gått sedan brotten äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa infördes så har det bara kommit sex domar. Fem fällande och en friande.

– Ja, med tanke på att vi har fem fällande domar på fem år så kan man ju inte tycka att det har blivit ett jättebra utfall. Ja, det är ju enligt mitt sätt att se på det för få domar får en så lång period. Någonting är det ju som brister. Jag tror att det finns betydligt fler ärenden som vi borde ha kunnat få möjlighet att komma längre med än vad vi har gjort, säger Jessica Wenna.

Vill skärpa lagen

Det är svårt att få en exakt bild över hur många som tvingas till äktenskap.

Det Nationella Kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, har i uppdrag av regeringen att stärka arbetet mot barn- och tvångsäktenskap. Personer som i sitt arbete möter utsatta kan ringa Kompetensteamets stödtelefon för rådgivning. Kompetensteamet uppger att det kommit in samtal om 118 personer som utsatts för barnäktenskap eller tvångsäktenskap under de senaste fem åren.

Vi ställer frågor till Morgan Johansson, socialdemokratisk justitieminister:

Gör ni tillräckligt för de här barnen och ungdomarna?

– Jag skulle vilja säga att det har blivit, arbetet har förbättrats på senare år. Men det kan, men vi måste göra naturligtvis ännu mer. Det är bland annat därför som vi vill stärka lagstiftningen, säger Morgan Johansson (S).

Åklagaren Jessica Wenna, hon tycker att det här är ett för dåligt utfall. Har hon rätt i det?

– Det är svårt att veta utan att ha gått in i, så att säga, varje enskilt fall och det kan jag ju inte göra som justitieminister, ska inte göra det heller, utan den naturliga gången när man tar sig an den här typen av nykriminaliseringar och ny lagstiftning, det är att man efter några år går igenom och ser hur fungerar lagstiftningen egentligen och hur har praxis utvecklats? Väcks det några åtal och de som åtal som väcks, leder de till fällande domar? Och är det nånting man kan förbättra?, säger Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson väntar på remissvar på utredningen ”Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet”. En utredning som utvärderat lagstiftningen, och som sett brister i arbetet mot tvångsäktenskap.

Du tog ju emot den här utredningen. Vilka förslag är det som du ser i den som ni vill göra verklighet av?

– Det är ju just den särskilda brottsrubriceringen om barnäktenskapsbrott och att man då också förändrar vad det är som åklagare måste visa inför domstol för att få till stånd fällande domar. Där skruvar man ju, där ändrar man ju lagstiftningen på ett sådant sätt så att man inte till exempel skulle behöva bevisa olaga tvång eller att man har utnyttjat en utsatt belägenhet. Och går man den vägen ja då innebär det att vi förmodligen skulle kunna fälla fler till ansvar för de här brotten, och det tycker jag är bra, säger Morgan Johansson.

Ett nytt brott, som ska heta barnäktenskapsbrott. Men även en möjlighet för myndigheterna att dra in pass när det finns uppgifter om att barn och unga kan tvingas utomlands för giftermål.

– Jag ser också fram emot då att efter sedvanlig beredning kunna gå till riksdagen, förhoppningsvis redan i höst, med en lagskärpning, och i så fall har vi en ny lagstiftning på plats redan nästa år, säger Morgan Johansson.

Vid kanalen 

Marléne Stenman och Jasmine träffas första gången någon månad efter hemkomsten. De äter middag, köper glass och sitter sedan på en bänk vid en kanal. Det är höst, lite kyligt, och båtar åker förbi.

– Ja det var häftigt, helt underbart…Lite surrealistiskt såklart, för vi gick ju igenom vad som hade hänt och så. Jag med viss försiktighet eftersom jag inte visste hur mycket hon ville prata om det. Hon var otroligt glad över att slippa vara kvar, samtidigt som hon hade en viss, hon kände en rastlöshet i att inte veta vad som kommer att hända nu. För det som händer är ju att man behöver skapa ett nytt liv, med skyddad identitet. Börja om. Sudda ut historien och börja om, säger Marléne Stenman.

Jasmine heter egentligen någonting annat.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista