Expressen om Österåker: "Skandal"

Expressens ledarsida ägnade sin huvudartikel 2006-06-05 åt Kalibers program om den beslutade nedläggningen av gruppboendet Margretelund A i Österåker. ”Skandalen i Österåker” var rubriken.

Klipp ur ledaren:

”P1:s Kaliber berättade i går om skandalen i Österåker - en isande studie i kommunal girighet.
Österåkers kommun tjänar stora pengar på att lägga ner Margretelunds gruppbostad. Gruppboenden måste nämligen kommunen betala själv för, men personliga assistenter bekostas huvudsakligen av staten.
Den rika kommunen smiter från notan, alltså, men låtsas förstås att de vill Vannas, Thomas, Magnus och Britts bästa.”

Expressen reagerade också mot beslutsfattarnas argument att de boende på Margretelund skulle må bra av att kunna få känna doften av sin egen favoritmat:

”Doftargumentet hör egentligen hemma i äldrevårdsdebatten. Det har hävdats att gamla och dementa som bor i lägenhet mår bra av att känna bekanta dofter i köksmiljö.
Att använda det resonemanget om människor som har bott ihop sedan barnsben, som har alla luktminnen, alla trygga sinnesförnimmelser kopplade till varandra och till det gemensamma köket, är minst sagt märkligt.
Eller brukar vanliga Österåkerinvånare flytta ifrån sina familjer av pur längtan efter att ”uppleva doften av sin egen mat”?”

Ledaren slutar med orden:

”Vanna Holm och hennes lilla familj utgör ingen mäktig väljargrupp. De är maktlösa. De bor, som av en händelse, i samma kommun som finansminister Pär Nuder och hans friårslediga fru. De bor i en kommun som vill ha kommunalt vårdnadsbidrag - en ny ”vara hemmamöjlighet”, som moderaterna kallar det.
Ge Vanna, Thomas, Magnus och Britt en ”vara hemmamöjlighet” värd namnet, Österåker! Sverige är ett rikt land. Vi har råd, vi har mer än råd, att ge de allra svagaste av de svaga ett anständigt liv.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".