Stefan Wermelin och Staffan Schöier © Cato Lein

STIM:s skriftställarstipendium till Wermelin och Schöier

Idag har Stefan Wermelin och Staffan Schöier tilldelats STIM:s Skriftställarstipendium för sin bok ”Svenska Ord & Co”. Boken är baserad på radioserien ”The Svenska Ord Story” som sänts i Sveriges Radio i flera omgångar.

Stims styrelse hade följande motivering till beslutet:

”Staffan Schöier och Stefan Wermelin har gjort en lysande musikjournalistisk gärning när de med omfattande research, gedigen omsorg och stor kärlek till ämnet fångat dels den svenska pop och rockhistorien dels det unika samarbetet mellan Hasse å Tage.
Böckerna Livet är en fest och The Svenska Ord Story bygger vidare på två ytterst välgjorda och högt uppskattade radioserier och med dessa verk och ett gigantiskt arbete har Staffan Schöier och Stefan Wermelin förvaltat ett stycke kulturarv som ligger oss varmt om hjärtat.”

”Svenska Ord & Co” berättar den lagom sanna historien om Hasse och Tage, från spexandet i ungdomen till rollerna som radiotjänstemän, underhållare och samhällsdebattörer. Boken är baserad på Stefan Wermelins och Staffan Schöiers radioserie ”The Svenska Ord Story”, som sänts i både P1 och P4 och som just nu går att höra i SR Sjuhärad (onsdag 12.03) och SR Västerbotten.

Skriftställarstipendiet delas ut de år då STIM:s styrelse funnit en lämplig kandidat. Stipendiet kan inte sökas. I regel är det en författares insatser i form av bokutgåvor om svenska upphovsmän som premieras.

”Svenska Ord & Co” vann även Svenska Publishing-priset i november i år, i såväl klassen Juryns stora pris som klassen Praktverket.

Just nu arbetar Stefan Wermelin och Staffan Schöier med att färdigställa sin nya radioserie ”Svenska nöjen - ett sekel passerar revy”, där de kartlägger den svenska underhållningens historia. Premiär blir det i P1 i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".