Nobelprissändningar i P1

Samlade Nobelsändningar från P1.

Förra veckan 8-12 oktober tillkännagavs pristagarna i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och mottagare av fredspriset.

Prisen i fysik och kemi utdelas av Vetenskapsakademien, medicinpriset av Karolinska Institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien samt fredspriset av norska Stortinget.

Hör alla sändningar, intervjuer och analyser från P1 i efterhand här på webben.

Vetenskapsradion

Nobelpriset i fysiologi eller medicin går i år till Mario Capecchi, Martin Evans och Oliver Smithies för att de lyckats förändra enstaka gener i möss med hjälp av embryonala stamceller. Sådana här möss kallas ofta för knock out-möss.

Nobelpriset i fysik går i år till Albert Fert och Peter Grünberg för upptäckten av jättemagnetoresistans - en teknik som bland annat ligger till grund för dagens kompakta hårddiskar.


Nobelpriset i kemi går i år till Gerhard Ertl för hans studier av kemiska processer på fasta ytor. Hans studier har ökat förståelsen för varför järn rostar, hur bränsleceller fungerar och hur bilens katalysator arbetar.

 

Nobels fredpris

Nobels fredspris 2007 delas mellan FN:s klimatpanel IPCC och USA:s förre vicepresident Al Gore

Historiska klubben om Nobels fredpris
Vilken historisk roll spelar mottagaren. Vilken historisk roll har tidigare pris spelat. Har prisen betyt något i efterhand eller har fredspriset rentav stört fredsarbete? Medverkande Gunnel Cederlöf, Uppsala och Bo Huldt, Försvarshögskolan.

Studio Ett om Nobels fredspris
Vi ska prata om Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC, som delar Nobels fredspris. Vad gör klimatfrågan till en fredsfråga? Bert Bolin, en av IPCC grundare och Ginna Lindberg, korrespondent i Washington medverkar.

Freden och miljöproblemen - två sidor av samma mynt?
Hör forskaren i säkerhetspolitik, Peter Halldén, förklara sambanden. Detta efter att Nobels fredspris i år går till FN:s klimatpanel IPCC och USA:s fd. vicepresident Al Gore.

 

Nobelpriset i litteratur

KULTURNYTT

Vem ska få nobelpriset i litteratur? Hör redaktionens
önskningar.

Doris Lessing får 2007 års Nobelpris i litteratur. Det tillkännagav Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl på sedvanligt sätt torsdag 11/10 kl 13.00.

Hon introducerade Doris Lessing i Sverige
Poeten och litteraturkritikern Siv Arb introducerade Doris Lessing på svenska i början på 1960-talet. Det började med pjäsen Tigerlek och sedan dess har de brevväxlat och besökt varandra många gånger.

Doris Lessing pryder förstasidan på några brittiska tidningar idag (12/10) - men långt ifrån alla. En del förhåller sig ganska svala till Nobelpriset. Maria Eksedler rapporterar från London.

KULTURRADION

Årets Nobelpristagare i litteratur, författaren Doris Lessing tog emot Ulla Strängberg i sitt hem i West Hampstead i London. Det var för fyra år sen, ungefär samtidigt som USA gick in i Irak. Den då 84-åriga författaren ville framför allt tala om kriget, som hon anser vara det viktigaste temat i hennes böcker.

 

Nobelpriset i ekonomi
Årets nobelpris i ekonomi går till Leonid Hurwicz, Eric S Maskin och Roger B Myerson.

Nobelpris genom tiderna: