1 av 3
Radion som sällskap - förälder eller gossedjur?
2 av 3
Radion som sällskap – hemma och på sjukhus. Sjömän som lyssnar på radionyheter från TT
3 av 3
Radion som sällskap – programmen och apparaterna. Man med freestyle av 30-talsmodell.

Radion som sällskap

Långfredag 21/3, Påskafton 22/3 samt Annandag påsk 24/3 kl 16.03

Del 1 – Mamma eller nallebjörn?
P1 långfredagen 21 mars kl 16.03

”Radion som sällskap” både förr och nu är temat i tre program under påskhelgen. Programmen sändes första gången 2004. Men är inte ”radion som sällskap” en truism? Jo, en självklarhet väl värd att undersöka. 

Via intervjuer med lyssnare, djupdykningar i radioarkivet och en berättelse, ”Radiobarn”, går producenten Ylva Mårtens på sällskapsjakt: 
- Ett sätt att bryta ensamheten. Det var inget problem att vara ensam när radion var på, berättar Jan Ohlsson från sin barndom på 50-talet. Han skolkade ofta, även i småskolan, för att vara hemma och lyssna på skolradion. 
- Som när en förälder pysslar i lägenheten. En mamma som lagar mat i köket eller en pappa som läser tidningen. En vuxen närvaro. 

Den brittiske psykoanalytikern Donald Winnicotts begreppsvärld med övergångsobjekt kan också tillämpas på radiolyssnandet. Det anser författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor Sandahl, som också medverkar i programmet. 
- När ett litet barn ska lära sig att bli en separat person, använder barnet t ex en nalle som det laddar med en massa känslor. Radiolyssnandet kan också ha den kvalitén. Det är någonting som sker, men det är inte förpliktigande. Jag kan skrika åt radion. Jag kan stänga av. Jag kan inbilla mig att jag har en vän i rummet. Radion ger mig ett lekområde som kan vara till hjälp när jag vill mejsla ut vem jag är, säger Patricia Tudor Sandahl.

Del 2 – Hemma och på sjukhus
P1 lördag (påskafton) 22 mars kl 16.03 

I programserien ”Radion som sällskap” från 2004  fortsätter radioproducenten Ylva Mårtens att leta röster och idéer kring  sällskapsaspekten förr och nu. 

Den norske idéhistorikern Trond Berg Eriksen drar slutsatser av radioapparatens en gång ansiktsliknande form: ”Människan är genom den tekniska utvecklingen på jakt efter sin egen bild. Tekniken försökte inte bara förstärka kroppsliga, förnimmande och intellektuella funktioner utan också se ut som människan”.  

Radions läkande kraft diskuteras också tidigt. Redan 1927 berättar tidningen Radiolyssnaren om hur soldater fick hjälp av radion under rubriken Radion som läkarens assistent: ”Det nödvändiga var att utbyta deras förfärliga ljudminnen mot mera lugnande dylika och givetvis fanns musiken såsom varande allra mest lugnande.

”Men hur är det på sjukhusen i Sverige idag? Lyssnar patienterna på radio? Det mesta tyder på att radion är på väg ut från sjukhusen. TV:n överröstar den lilla radiokudden.

Del 3 – Programmen och apparaterna
P1 måndag (annandag påsk) 24 mars kl 16.03.
 

Sedan radions barndom har förståsigpåare varnat för allt ifrån radion som surrogat, slölyssnande, strölyssnande, skvalradio och radion som tapet. Kanske faller även sällskapsradio under denna typ av lyssnande. 

Finns det radioprogram som ger mer sällskap än andra program? Vilka program tänker vi på då? Är det Karlavagnen, telefonväkterier eller förmiddagsmagasin med en känd programledare? Eller kan Studio Ett och en radiodokumentär fungera som sällskap? 

Men när är ett radioprogram inte sällskap? Viola Lundin, 80 år och en trogen radiolyssnare säger:
-Ibland är det många som pratar i mun på varandra. Det är irriterande när de inte kan vara tysta när den andre pratar. Det blir en slags respektlöshet mot oss  lyssnare. Jag känner mig utestängd. Jag får ju inte vara med och skratta!

Det sista av tre program där Ylva Mårtens utforskar begreppet radion som sällskap. Programmen sändes första gången 2004. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".