En eftermiddag med Ikaros

Hör P1s Ikaros-vinnare 2008 igen den 31 maj. Ikaros-eftermiddagen börjar klockan 14.00.

Ikaropriset delas ut av Public serviceklubben vid SR, UR och SVT.

Kl. 14.00-14.30

Pappa tar semester SR Dokumentärredaktionen
För sex år sen cyklade en ensam pappa på en ferrariröd cykel längs den irländska kusten. Hemma i Sverige fanns hans tre barn. De hade några år tidigare förlorat sin mamma i cancer. Nu, idag är barnen inte längre barn utan vuxna men Martins pappa har fortsatt att försvinna. Med hjälp av tre vykort som han skickade från Irland börjar Martin leta efter sin pappa. Kanske kan Martin komma att förstå sin pappas handlingssätt? En dokumentär av Martin Johnson.

Juryns motivering:
För modet att erövra sin egen historia, för nära samtal med känsla av att allt står på spel och för ett förtroende som bara vågar ges en lyssnare när radion är som allra bäst.

Kl. 14.30-15.00

Friska pengar sjuka intyg, Kaliber
Faktafel. Kränkningar. Stress och slarv.
Ett företag som gör utredningar på uppdrag av Försäkringskassan har slarvat med fakta och struntat i flera utlovade delar av sitt arbete.  

Kaliber har granskat en mängd fall där sjukskrivna människor känner sig illa behandlade av utredningsföretaget.

Vi kan också visa att Försäkringskassan inte haft någon uppföljning av de tjänster de köpt från det här företaget - och andra liknande företag - för hundratals miljoner kronor.

Juryns motivering:
För att uthålligt och envetet givit sig in i en byråkratisk djungel där vem som helst kan bli offer för en ordning som tycks vederhäftig men rymmer kaos som stämplar människor för livet, för att med allvar, värme och humor visat på ett krackelerande försäkringssystem, för ett program som gör skillnad.

Kl. 15.30-16.00

Cinema Verité, Radioteatern
av Peter Kihlgård, producent Anders Carlberg
Peter Kihlgård skriver på sin nya roman. Plötsligt ringer det på dörren. Det är Kicki och Lasse som har stigit ut ur fantasiernas värld och blivit verkliga människor. De är mycket upprörda över hur de skildras. Nu ska de säga honom ett sanningens ord. De kidnappar honom!

Juryns motivering:
För att med ett annorlunda grepp närmat sig teaterkonstens möjliga rymd och fantasifullt utnyttjat mediet i form och gestaltning där rollkaraktärerna ifrågasätter och tar författaren som gisslan.

Kl. 16.03-16.45

Sveriges Radios Romanpris 2007, SR Kulturredaktionen
Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30.000 kr. Det unika med detta pris är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse. Jurymedlemmarna läser de sex nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Juryns motivering:
För ett genomgående unikt radiosamtal där lyssnaren ges verktyg och makten att erövra både studion och litteraturen och för det ovanliga modet att släppa taget om den slutliga domen, för genuin folkbildning i ordets ursprungliga betydelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista