1 av 4
2 av 4
3 av 4
Lordi vann 2006
4 av 4
Lill-Babs deltog 1960

En scen för Europa

Om musik och politik i
Eurovision Song Contest
fredag 1 maj kl 17.00 med repris kl 22.05 i P1

Schlagerforskaren Karin Strand tittar under paljetterna och vindmaskinerna på Eurovision Song Contest - en tävling som numera inte bara engagerar 43 deltagarländer, omsätter 30 miljoner euro och har en mediebevakning i nivå med ett sommar-OS. I takt med den europeiska utvidgningen och sedan telefonröstningen infördes har det också blivit en klingande, färgsprakande arena för frågor om kulturell identitet och geopolitik.

Det finns många experter på Eurovision Song Contest; fans, kalenderbitare, artister och låtskrivare. Dem får du inte höra i det här programmet. I stället diskuterar vi fenomenet Eurovision med kulturforskare, producenter, politiker och marknadsförare. På spaning efter vad ESC egentligen handlar om – förutom att vara en sångtävling.

Har musik blivit politik? Svante Stockselius berättar om presidenten som ville hålla ett tal till Europa om nationens förträfflighet inför en eventuell EU anslutning. Men vad säger EU-minister Cecilia Malmström, har ett lyckat värdskap för ESC någon politisk betydelse?

Hur markerar vi vår svenskhet i bidragen som vi skickar till tävlingen? Melodifestivalforskare Alf Björnberg spisar schlager och talar om mainstream, subkulturer och nationell identitet – något som också musiketnolog Anders Hammarlund har tankar om, nationell tävlan i musik sträcker sig längre bak i tiden än vad man kan tänka sig.

Mari Pajala berättar om Finlands tradition av bottenplaceringar. Det har blivit viktigt att vinna och kanske ännu viktigare att få stå som värdland för evenemanget.

Tomas Brühl, VD på Visit Sweden resonerar om tävlingens marknadsföringspotential och Vlad Yakoviev, producent för ryska producerande kanalen Channel 1 Russia berättar om vad vi kan vänta av årets värdskap.

Medverkande:
EU-minister Cecilia Malmström
Chefsproducent Svante Stockselius
Professor i musikvetenskap Alf Björnberg
Musiketnolog Anders Hammarlund
Medieforskare Mari Pajala
Tomas Brühl, VD för Visit Sweden
Vlad Yakoviev, producent för ryska producerande kanalen Channel 1 Russia.

Programledare är Karin Strand, musiktextforskare och arkivarie på

Svenskt visarkiv.

Producent är Jakob Munck.

Programmet har gjorts av produktionsbolaget Munck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".