Medverkande i Sommarhuset

Sommaren i P1 2006

Schlager och stjärnor, universum och död, en serie berättelser om Afrika, alger och sjöfart i Östersjön, politik i Almedalen, kärlekens oväsen – och så förstås semestersabotörerna. Det är bara några lyssningstips för den som väljer P1 i sommar.

I enlighet med traditionen inleds sommaren med söndagen den 18 juni, klockan 13.05 och först ut i år är norska prinsessan, sagoberätterskan Märtha Louise. Nytt för i år är att du kan prenumerera på en som påminner dig innan programmet startar. För dig som ändå missat sändningen i radio erbjuder vi . 

bjuder i sommar bland annat på fem-mysterier och Kulla Gulla förutom Förfärliga familjen och sänds som vanligt vardagar kl 8.45 och kl 20.45.

Under sommartablån, veckorna 25-32, ersätts Föräldrarna, Tendens och Barnen av olika serier.

Först ut är Musiken berättar där Sven Hugo Persson spelar underhållningsmusik och berättar utifrån olika teman som till exempel sprit, cigarretter och månen.

Sedan följer Under Solen, fem program bland annat om Hawaiian Tropic och att söka lyckan på en inhägnad sandstrand. 

Semestersabotörerna vecka 27, med psykolog Per Naroskin, konstaterar att även bland hallonen växer nässlor, identifierar och illustrerar många av sabotörerna och funderar om, och i så fall hur, de kan oskadliggöras. 

Sveriges Radios Vetenskapsredaktion tar sig an Östersjön i vecka 28.

Flyttfåglarna i veckan därefter handlar om SIDA familjens barn, om 18-åriga Diana som hunnit med sex olika flyttar som LVU-placerad, om en svensk man som tillhör resande folket och om den sista flytten från lägenheten till servicehuset. 

Veckan därpå, vecka 30, sänds programmen Hur låter din musik, mormor? Två mormödrar, en farfar, en morfar och en farmor träffar sina barnbarn, lyssnar på musik tillsammans och pratar om vilka minnen och känslor musiken väcker till liv.

Varför krävs en offentlig ursäkt i Tidningen Ångermanland efter pimpeltävlingen? Vem var personen bakom dödsannonsen? I programmen Bakom annonsen vecka 31, möter vi människorna bakom textraderna.

Sista sommarveckan är det bara fem veckor kvar till valet och då drar Vem bryr sig? ut på en roadtrip genom Sverige och stannar till i stadsdelar med dåligt rykte. Seriens övergripande tema är demokrati och i Jönköping möter ni till exempel Poonam och Farida, två tjejer som kuppar sig in på ett av kommunens nämndemöten. 

sommartid, vardagar kl 18.15 sänds bland annat en serie om litteratur och politik; (vilka böcker har förändrat världen?) En serie om Vilgot Sjöman och så gör Rolf Wohlin fem program om jazz.

är ”Lady Chatterlys älskare” med uppläsning av Sven Wollter. Radioteatern ger bland annat Fröken Julie och en kriminalserie av Bengt Börjesson, ”Om lejonet kunde tala”.

På tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 14.30 sänds ytterligare tre olika sommarprogram. 
är först på tisdagar, ett program där personer får möta och samtala med sina förebilder och inspiratörer.

På onsdagar sänds där ni bland annat får följa med till Faustinas frisörsalong i Ghana, till kakaoplantagen söder om Kumasi och höra hur Miss HIV i Botswana ser på livet.

På torsdagar sänds då har ni återigen chansen att höra några av Randi Mossige-Norheims prisbelönade reportage.

kl 15.03 är en ny sommarserie om böcker och läsande för ungdomar och unga vuxna. Bakfickan är ett magasinsprogram med uppläsningar ur böcker, intervjuer, egna huspoeter och boktips från kändisar.  

Lördagsmorgon kl 8.30 återutsänder P1 Stefan Wermelins uppskattade och efter det sänds kl 9.05. Programmet utforskar samhällets olika gränser; moraliska, sociala, rättsliga, frivilliga och ofrivilliga. Det är en serie program som tar sin utgångspunkt i en dom eller ett beslut som fattats av en myndighet som påverkade mer än ett liv - men som redan dagen efter är bortglömt av de flesta.

Söndagsmorgon kl 8.30  öppnar vi radioarkivet för bland annat Största möjliga ccccirkusfamilj och allt från ilskna hemmafruar till utpumpade hemmapappor.

Söndagar 17.00 blir det dokusåpa i radio i det existentiella programmet . Fem personer stängdes in i ett sommarhus, följ deras personliga, ärliga och oväntade samtal i gränslandet mellan religion, filosofi, psykologi och samhälle.

De tre sista söndagarna av sommartablån sänds på samma tid, söndagar kl 17 programmet Under Stjärnorna, om synen på stjärnhimlen Tycho Brahe, Big Bang, universum och Gud.

heter de barnförbjudna programmen vi lagt strax före midnatt, 23.40 under tre veckor, med start vecka 27. I samarbete med Virserums konsthall gestaltas brev om förälskelse och erotisk kärlek. Karsten Thurfjell från Kulturredaktionen står för urvalet av kärleksbreven.

Detta är vad P1 erbjuder i sommar – förutom alla våra program som naturligtvis sänds som vanligt. 

Välkomna att lyssna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".