1 av 5
Jonas Hassen Khemiri
2 av 5
Mirja Unge.
3 av 5
Julia Högberg
4 av 5
Åsa Larsson
5 av 5
Jerker Virdborg

Sommar under påverkan av...

Nyskrivna texter av Jonas Hassen Khemiri, Mirja Unge, Åsa Larsson och Jerker Virdborg i P1. Under en vecka, med start måndag den 7 augusti, sänder P1 fyra specialskrivna noveller av de prisade författarna Jonas Hassen Khemiri, Mirja Unge, Åsa Larsson och Jerker Virdborg. Författarna har fått associera fritt kring rubriken ”Sommar under påverkan av…” när de skrivit sina texter - vad händer med oss när det är sommar? Påverkas vi? Förändras vi?

Radioteaterns Doreen Kanter och Eva Staaf har sedan iscensatt texterna, och tillfört ytterligare en dimension, med ljud, musik och effekter. Resultatet är fyra ”audiofiktioner” som skiljer sig åt markant i fråga om innehåll, men som alla sprakar mer än vanligt.


Sommar under påverkan av Lance –
en audiofiktion med text av Jonas Hassan Khemiri

P1 måndag 7/8 kl 15.03, samt 8/8 01.00.

Medverkande: Peter Kleinwichs och Charlotta Larsson. Tekniker: Frida Englund.
Regi och produktion: Doreen Kanter och Eva Staaf.

”Tänk dig att du ligger på en filt i en park och lyssnar på P1. Plötsligt bryts sändningen och ”den där” låten strömmar ut ur högtalarna. ”Den där” låten som bombarderar dig med minnen. Minnen som luktar svett och Obsession i perfekt kombination. Minnen som luktar Lance, din mammas polske brevvän som alltid kom och besökte er på sommarlovet. Lance som älskade Sverige och den svenska sommaren. Lance som egentligen hette Jarek och var rörmokare men som under somrarna i Sverige förvandlades till Hyper juckaren, Parkettdansaren. Han som masserade sina biceps med Cocos lotion och drömde om att bli bakgrundsdansare till Madonna. Men vad hände egentligen med Lance? Varför slutade han att besöka er?”

Sommar under påverkan av hjulspår –
en audiofiktion med text av Mirja Unge.

P1 tisdag 8/8 kl 15.03, samt 9/8 kl 01.00.

Medverkande: Julia Högberg.
Tekniker: Frida Englund.
Regi och produktion: Doreen Kanter och Eva Staaf.

”Och det var ju kväll när vi kom fram till campingplatsen och farsan körde in genom grindarna till den och det var någon skogssjö som blänkte och solen låg och glittrade rosa på den.

Jag låg där i tältet sen mellan småsyrrorna och när dom somnat smög jag bort till badplatsen och satt där på någon sten. Vattnet låg blankt och svart och jag hade ju cigaretterna och smusslade med dom och tände och blåste ut rök i natten och sommaren smög ljummen runt mig och sländorna dansade på vattnet. Där satt jag och blåste rök på myggen och inte hade jag sett att det var nån där nere vid vattnet men nu var det ju nån som kom gående där och det kunde ju vara vem som helst farsan kanske, jag släckte ciggen och drog upp huvan på munkjackan. Men inte var det farsan heller var nån tjej i röd ylletröja som kom halkande över stenarna och jag tände ciggen igen för det var ju bra att hålla i den menar jag.”

Sommar under påverkan av vatten –
en audiofiktion med text av Åsa Larsson.

P1 onsdag 9/8 kl 15.03, samt 10/8 01.00

Medverkande: Christer Fant och Sanna Krepper
Tekniker: Frida Englund.
Regi och produktion: Doreen Kanter och Eva Staaf.

”Det är ingen som tycker att det är roligt att umgås med oss längre. Jag kan se det på dem. Om jag blundar kan jag se dem innan de kommer hit. De sitter tigande i bilen. Eller pratar om hur jobbigt det har blivit att vara tillsammans med oss. Om hur jag har tystnat, jag som var en jävligt kul kille. Om hur Louise pratar om Anton. Fast hon är med barn pratar hon bara om Anton. Anton. Anton. Anton. Så stannar bilen på vår avfart. På med leendena.

Sedan gör vi som vi alltid har gjort. Som alla andra gör. Om min granne tittar på mig nu från sitt köksfönster när jag står här med min öl och grabbarna. Då kan jag titta på honom i morgon när han står vid sin grill med sin öl och sina grabbar.

Och det är väl okej. Tänker jag.”

Sommar under påverkan av en förtöjning –
en audiofiktion med text av Jerker Virdborg.

P1 torsdag 10/8 kl 15.03, samt 11/8 kl 01.00.

Medverkande: Reine Brynolfsson.
Tekniker: Leif Bjärnling. Fredrik Nilsson
Regi och produktion: Doreen Kanter och Eva Staaf.

”Han upptäckte att två av kvinnorna också hade dykt ner under vattnet, han var osäker på om dom såg att han såg dom, den ena kvinnan öppnade munnen, det kom en stor luftbubbla, det såg ut som hon skrek, ytterligare en luftbubbla, men från den andra kvinnan, dom verkade alldeles lugna, deras ansikten såg helt oberörda ut, han tänkte att dom kanske lekte, ännu fler bubblor, det såg ut som om dom skrek rakt ut i vattnet framför sig – nej, luft – han krängde hastigt runt kroppen – luften var slut – ”. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".