Om Morgonandakten

Morgonandakten är en start på dagen för den som är andligt intresserad.
Den tar upp existentiella frågeställningar som på djupet berör och engagerar.

Morgonandakten har ett personligt tilltal. Där läses bland annat ur Bibeln, Torah och Koranen. Där formuleras böner. Där finns musik.
I morgonandakten möter du personliga tankar från prästen, rabbinen, evangelisten, imamen, nunnan, diakonen och pastorn, men också lekmannen, poeten, fritidsledaren, studievägledaren och författaren.

  

Att börja dagen och lyssna till ett ord 
som väcker tankar och ger själen vila.
Att bygga broar till gemenskap
att kunna dela med sig till
någon som upplever ensamheten
och ge tröst.

 

Välkommen att lyssna!
Och kom gärna med tips och synpunkter på vad du vill höra i morgonandakterna.
liv@sverigesradio.se 

Sänds måndag till fredag 05.45

De fem världsreligionerna i temaveckorna

Aktuell statistik visar att Sverige kan vara ett av de mest mångreligiösa länderna i Europa. Detta kommer att avspeglas i Morgonandakten i P1 där de fem världsreligionerna lyfts fram under sex temaveckor under 2019 med start vecka 6.

Merparten av programmen inom ramen för rubriken Morgonandakten är kristna,  men i samband med olika högtider sänds även judiska och muslimska andakter sedan flera år tillbaka. Dessa tre religioner har även varit representerade i de temaveckor som sänts tidigare som ett sätt att spegla den religiösa arenan i Sverige. 
 I takt med en ökad invandring har den scenen också förändrats och numera kan det vara så att både buddhismen och hinduismen är större än judendomen i Sverige. Därför är det också naturligt att låta alla de fem  världsreligionerna höras i Morgonandakten i P1.
Alla dessa religioner har heliga skrifter som är centrala och inom varje religion är kärlek och gemenskap viktigt vilket också kan bidra till att skapa fred. 

De fem världsreligionerna:
Kristendom
Judendom
Islam
Buddhism
Hinduism


Producenter

Marianne Greip, Växjö, projektledare
Anton Bennebrant, Luleå
Gunilla Nordlund
, Umeå
Helena Andersson Holmqvist, Umeå
Neta Norrmo, Göteborg
Agneta Nordin,  Malmö

Marianne Greip

skog

Marianne är projektledare för gudstjänster och morgonandakter i P1 och producerar även program med Växjö som bas. Utöver det arbetar hon sedan flera år som producent för Klassisk Morgon i P2.

− Det är jag som leder arbetet inom redaktionen och planerar det vi gör tillsammans med de andra producenterna. Jag tar också emot synpunkter och tankar från alla lyssnare och håller i redaktionens utvecklingsarbete.

Marianne har arbetat sedan 1983 på Sveriges Radio. Hon har jobbat med alla rikskanalerna; P1, P2, P3, P4 och även med lokal radio i P4 Kronoberg. Hon har varit programledare och producent, men även projektledare för både programprojekt och tekniska utvecklingsprojekt i företaget.
- Men det finns även ett stort andligt intresse som jag nu kan få utlopp för i den här rollen.

Anton Bennebrant

vinter, trädstammar
Anton Bennebrant

– Jag vill att andakten ska kännas som ett tryggt rum, där lyssnaren kan sänka garden en stund och möta tankar om andlighet och livsåskådning. Själv lyssnar jag gärna på programmet i lurar när jag är ute och går med hunden.  

Anton Bennebrant har arbetat på Sveriges Radio i Luleå sedan 2013. Han arbetar även som producent för bland annat Ring P1, Tankar för dagen samt i P4 Norrbotten. Det är mötet med människor som motiverar honom i yrket - och mediets särskilda möjligheter att sätta bilder i huvudet på den som lyssnar.

Gunilla Nordlund

halssmycke

Gunilla producerar Morgonandakten i P1 från Umeå, och tidigare även Gudstjänsten i P1. Utöver det arbetar hon med P1-programmen Tankar för dagen, Tendens kortdokumentär och Släktband.

− Jag har nog alltid varit intresserad av andliga frågor. Som ung följde jag med min moster till Filadelfia och tyckte det var extra spännande med somrarnas tältmöten.  Så småningom kom jag att sjunga i olika kyrkokörer i Härnösand, där jag växte upp, och var bland annat med i en tv-gudstjänst där vi sjöng med teckenspråk. Idag besöker jag så ofta jag kan de kyrkor jag passerar på resor. Jag sätter mig ofta en stund i stillhet och begrundar livet.  

Gunilla har arbetat på Sveriges Radio sedan 1986 och började med att producera vetenskapsprogram för ungdomar. Sedan följde 15 år som redaktionsmedlem i kvinnoprogrammen Radio Ellen och freja. Sedan 2007 har hon tillhört Livsåskådningsredaktionen.

Helena Andersson Holmqvist

Glasögon

Helena Andersson Holmqvist är frilansjournalist i Umeå och har producerat morgonandakter för Sveriges radio sedan 2009.

– Jag hoppas att andakten i sin korta form kan beröra och väcka nya tankar hos den som lyssnar. Själv söker jag andaktshållare som kan tala om vardagen utifrån ett andligt perspektiv.

Helena producerar också gudstjänster för radion, och arbetar som skrivande journalist i sitt företag Moskit media.

Neta Norrmo

scarf, glasögon

Neta Norrmo är kulturjournalist, curator och filmare i Göteborg. Hon producerar även gudstjänster från Västsverige.

– De existentiella frågorna har religionen och kulturen gemensamt. Det och mångtydigheten i upplevelserna lockar mig, det ges inga tydliga svar på de stora frågorna men väcker starka känslor, säger Neta.

Hon har arbetat inom livsåskådningsredaktionen på Sveriges Television i många år, samt gjort program både för SVT och SR, som programledare, producent och reporter. 
Från och med 2016 producerar hon både gudstjänster och morgonandakter på produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio Göteborg.

Agneta Nordin

buskage

Agneta Nordin är frilansjournalist i Malmö och producerar morgonandakter i P1.

— Jag vill att lyssnaren ska beröras och att få något att fundera över som start på dagen, säger Agneta Nordin.

Agneta har arbetat på uppdrag av Sveriges Radio under många år. Hon är programledare för Pyramiden i P1 och har gjort både dokumentärer och reportage för olika kanaler och redaktioner. Hon producerar också gudstjänster med olika religiösa möten.

Morgonandakterna görs av Lokatt Media för Sveriges Radio.

Morgonandakten speglar det mångreligiösa Sverige  

Morgonandakten  – De fem världsreligionerna
Morgonandakten – De fem världsreligionerna

 Aktuell statistik visar att Sverige är ett av de mest mångreligiösa länderna i Europa. Detta kommer att avspeglas i Morgonandakten i P1 där de fem världsreligionerna lyfts fram under sex temaveckor under 2019 med start vecka 6.

 Merparten av programmen inom ramen för rubriken Morgonandakten är kristna,  men i samband med olika högtider sänds även judiska och muslimska andakter sedan flera år tillbaka. Dessa tre religioner har även varit representerade i de temaveckor som sänts tidigare som ett sätt att spegla den religiösa arenan i Sverige.
 I takt med en ökad invandring har den scenen också förändrats och numera är både buddhismen och hinduismen större än judendomen i Sverige. Därför är det också naturligt att låta alla de fem  världsreligionerna höras i Morgonandakten i P1.
Alla dessa religioner har heliga skrifter som är centrala och inom varje religion är kärlek och gemenskap viktigt vilket också kan bidra till att skapa fred.

De fem världsreligionerna:

  • Kristendom
  • Buddhism
  • Judendom
  • Hinduism
  • Islam
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.