Granskning av ungas arbetsmiljö för att förebygga olyckor

Det är främst de unga som drabbas av olyckor på arbetsplatsen. Det visar statistik hos Arbetsmiljöverket, som den här veckan genomfört en kampanj och granskning av just de ungas arbetsmiljö. Näsbyhallen i Frövi är en av de arbetsplatser som fått besök under veckan.

Under Europeiska arbetsmiljöveckan 23 - 27 oktober genomförs ca 2 500 inspektioner inom branscher med många anställda i åldern 16-24 år. Även gymnasieskolor får besök.

Unga oerfarna arbetstagare löper större risk än äldre att skada sig på jobbet och ligger till grund för årets kampanjtema ”Säker start”.

Arbetsgivaren är skyldig att se till, att yngre anställda får arbetsuppgifter efter mognad och erfarenhet och att det finns rutiner för en god introduktion. Det handlar bl a om tunga lyft, arbetsställningar, hantering av kemikalier, skyddsutrustning, maskiner, psykiskt påfrestande arbete i enskilt hem samt risk för hot och våld. Rutinerna ska vara skriftliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".