Campus Kopparberg lockar inte på hemorten

På Campus Kopparberg i Ljusnarsbergs kommun är det mycket ovanligt att studenterna kommer från orten. Det är olyckligt, eftersom en av anledningarna till att Campus startades just i Kopparberg var att locka gymnasieeleverna där att plugga vidare. De är nämligen sämst i landet på det. Ulf Wilder är rektor på Campus Kopparberg. 

Ett av skälen till att förlägga universitetsutbildningar till Ljusnarsbergs kommun var att hitta grupper som annars inte skulle välja att plugga på universitetet. Bakom ligger riksdagens mål att 50 % av ungdomarna ska gå vidare till högre utbildning. Men Campus Kopparberg där man bland annat kan läsa till behandlingsassistent har inte lockat ungdomarna från Kopparberg. Ändå vill inte rektor Ulf Wilder se det som ett misslyckande.

Även om inga studenter kommer från Ljusnarsbergs kommun, så har Campus Kopparberg lyckats rekrytera studenter från bland annat Skåne, och nu ska Campus Kopparberg bli bättre på att lansera sig på hemorten. Det kan kanske behövas, för Ljusnarsberg är den kommun i Sverige där minst antal gymnasister söker till universitet eller högskola.

En anledning kan vara att de flesta går yrkesförberedande linjer på gymnasiet tror Sören Johansson på regionförbundet, som har sammanställt statistik i frågan.

Bara var femte elev i Ljusnarsbergs kommun går en teoretisk linje, men bland de eleverna så går nästan alla vidare till högre studier efter gymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista