Estonia sjönk tidigare och snabbare menar forskare

Estonia sjönk tidigare än vad som angetts och haveriet gick också snabbare än vad som hittills varit känt. Den bedömningen gör utredare vid Chalmers. Forskaren Jan Bergholtz säger till tidningen Ny Teknik att fartyget troligen började få slagsida redan 01.02 natten den 28 september 1994.

Den internationella haverikommissionen sade i sin rapport att detta skedde först klockan 01.14. Enligt Jan Bergholtz lämnade färjan vattenytan 25 minuter tidigare än vad som tidigare har sagts.
Chalmersforskarna, som arbetar på uppdrag av den förra regeringen, har utgått från en databas med 256 utskrifter av intervjuer med 130 överlevande och gjort datakörningar med utskrifterna. Deras utredning ska vara klar 2008.

Miljöpartiets riksdagsman Lars Ångström är en av dem som hårdast drivit kravet på nya utredningar om katastrofen. Han riktar utifrån dessa nya fakta hård kritik mot de svenska delegaterna i den internationella haverikommissionen och anklagar dem för lögn.
-Att förlisningen skedde tidigare det visste man i Svenska statens haverikommissionen, som var den svenska delen av den internationella haverikommissionen. Det finns protokollfört, att man ansåg att allt skett minst tio minuter tidigare än vad estländarna hävdade.
-Ändå gick man med på att i slutrapporten skriva in något som man visst inte var sant. Vad är det som gör att den svenska haverikommissionen går med på att publicera en lögn, vad finns det för hållhake, frågar Ångström.

När den estniska färjan Estonia sjönk för drygt tolv år sedan omkom 852 personer, av dem 500 svenskar. 137 människor överlevde när passagerarfärjan sjönk i hårt väder på väg från Tallinn till Stockholm natten till den 28 september 1994.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista