Inga nya hus bör byggas nära Hjälmaren

Det krävs en hel del åtgärder för att möta de klimatförändringar som kan leda till fler översvämningar, bland annat runt sjön Hjälmaren. Det konstarerar klimat- och sårbarhetsutredningen i sin delrapport som presenterades på onsdagen.

Inga nya hus i närheten av Hjälmarens stränder och bättre möjligheter att tappa sjön på vatten via Hjälmare kanal. Det är några av de förslag som finns med i den utredning som klimat- och sårbarhetsutredningen lägger fram idag.

Det är den gamla regeringen som beställt utredningen om hur översvämningar runt de stora sjöarna i landet ska undvikas i framtiden.

Förslagen som alltså lades fram på onsdagen handlar bland annat om tuffare regler för att bygga nära stränderna och krav på att valla in eller höja vägar som skulle hamna under vatten om Hjälmarens vattenivå stiger kraftigt. Dessutom måste beredskapen hos myndigheterna runt sjöarna höjas när det gäller risken för översvämningar.

Enligt en rapport som Länstyrelsen tog fram för något år sen så riskerar stora områden runt Hjälmaren att hamna under vatten om vattenivån stiger kraftigt .

Dit hör bostadsområdet Rynninge, delar av Holmen i närheten av Lillån och området Ekeby-Almby i Örebro.

Gunnar Bergström, försvardirektör på Länstyrelsen tyckar att förslagen i Klimat och sårbarhetsutredningen i huvudsak är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".