Fler stölder på äldreboende i Örebro

Återigen aktualiseras frågan om hur kommuner ska undvika att anställa personer som kan vara potentiella brottslingar. Nu är återigen en nyanställd, på ett av Örebro kommuns boende för äldre, misstänkt för stöld.

Kvinnar har också erkännt några av stölderna.

Det finns tio polisanmälningar från äldreboendet och det är smycken och kontanter som försvunnit för de boende.

Stölderna på kommunens boende för äldre började i somras. Flera av de äldre som bor där har blivit bestulna på kontanter men också på flera av sina smycken.

Enligt polisen rör anmälningarna som de fått in runt 10 000 kronor bara i kontanter.

Den misstänkta är en kvinna på dygt 40 år som anstäldes av kommunen i juni. När hon konfronterades med misstankarna  erkände hon ’två av de tio stölderna - som enligt polisen anses vara grova brott. Det hon erkänt är smyckestölder.

Om hon har med försvinnandet av kontanter att göra blir så småningom tingsrättens sak att avgöra.

Men enligt polisens utredare kan det vara svårt - eftersom just pengar är svåra att spåra.

Polisutredningen av stölderna är i slutskedet men kvinnan ska förhöras ytterligare en gång innan ärendet lämnas över till åklagare.

Även tidigare har anställda i Örebro kommun misstänkts och senare dömts för brott - också då har det handlat om stölder från äldre personer som fått sin vård genom kommunens omsorg.

Den kvinna som nu misstänks och även har erkännt arbetar inte längre kvar på boendet inom Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".