Hårfärger ska granskas av Europakommissionen

Nu ska farliga ämnen i hårfärgningsprodukter tas bort, någonting som bland annat välkomnas av frisören Jenny Timmer.

För att stärka konsumenternas säkerhet så ska nu forskarna i Europakommissionens vetenskapliga kommitté granska närmare 200 ämnen under hösten och i vår, och fram till idag har det lett till att 30 ämnen förbjudits. Åtta av dem så sent som förra veckan, och under nästa år kan ännu fler substanser som branschen vill ha kvar komma att plockas bort ur hårfärgningsmedlen.

- Det låter bra tycker jag, säger frisören Jenny Timmer från Jönköping, och räknar upp några av ämnena i en burk som hon använder för att bleka en kunds hår.

- Isopryponol, alkoholdenat, isobutan...

Det är många ämnen i ett hårfärgningsmedel. En vanlig förpackning kan innehålla upp till 50 olika ingredienser- och hittills har det varit tillverkarna själva som värderat hur farliga deras produkter är.

Men nu ska 115 ämnen som kosmetikindustrin vill fortsätta använda synas närmare.

- Det är bra att det blir tydligare för konsumenter vilka ämnen man kan använda, säger kemisten Peter Jansson, som företräder kosmetikföretagen via Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet.

- Det som är fokus för den här nya hårfärgsstrategin är att minska antalet allergifall. Nu tar vi krafttag här och ser till att produkterna är säkra, säger Peter Jansson.

En uppmärksammad amerikansk studie för några år sedan visade att risken för urinblåsecancer var dubbelt så hög för kvinnor som färgar håret minst en gång per månad, jämfört med kvinnor som inte färgar håret alls. Den undersökningen stötte på kritik- bland annat från Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet.

Idag finns det inga belägg för att hårfärgningsmedel skulle orsaka exempelvis cancer.

- Inte vad vi vet idag, nej, säger Monica Tammela, som är chef på Läkemedelsverkets kosmetiska enhet. Riskerna man ser idag handlar mer om allergi och eksem på grund av att man inte tål nåt ämne.

Men den amerikanska studien gjorde ändå att Europakommissionen för tre år sedan bestämde att forskarna skulle titta närmare på riskerna.

- Det är bra, säger Monica Tammela på Läkemedelsverket, och fortsätter:

- Det leder förhoppningsvis till att konsumentsäkerheten ökar. Det är ett stort steg framåt.

Jenny timmer drar ut hårtoppar genom en gummimössa som används vid hårfärgning:

- Kunder kan vara oroliga i samband med graviditet eller amning, säger hon.

- Men jag tror inte att det är farligt i alla fall. Det är vad jag har hört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".