"Strumpmannen" döms till 1,5 års fängelse för överfall

På måndagen dömdes ”strumpmannen” i Örebro till fängelse i 1,5 år. Han döms för att vid flera tillfällen ha ofredat och överfallit handikappade kvinnor i Örebro.

Den 39-årige mannen från Örebro, som i media har kallats ”strumpmannen”, har överfallit flera handikappade kvinnor runt om i Örebro. Han döms nu av Örebro Tingsrätt för bl a ofredande och grov stöld. 
Överfallen har skett mellan maj och augusti i år. Vid flera av brotten har mannen haft en nylonstrumpa över sitt eget huvudet när han har angripit de handikappade kvinnorna och dessutom tagit deras strumpor. 
Vid ett tillfälle antastade han en av kvinnorna och ”tog” på hennes plastsandal som hon hade på sig p g a ett gipsat ben. Vid ett annat tillfälle överföll han en kvinna i rullstol, drog upp hennes byxben och drog av henne strumpan som han sen tog med sig.
Ytterligare brott har genomförts på liknande sätt. Först ett överfall, sen har mannen tagit av kvinnorna en eller två strumpor som han sedan har tagit med sig när han försvunnit. Vid minst ett av tillfällena har kvinnan trott att hon skulle bli våldtagen.
Den 39-åriga mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som slår fast att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
Enligt vad Tingsrätten skriver i sin dom är kvinnornas berättelser trovärdiga och mannen har även erkänt överfallen. Därför döms han också till att betala totalt 57 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".