Försvunna värktabletter

Värktabletter till två patienter på ett särskilt boende i Örebro län stals eller byttes ut mot svagare medicin. De båda patienterna fick sina läkemedel delade i dospåsar från dosapoteket.

Vid några tillfällen har smärtstillande läkemedel saknats i dospåsen. Vid andra tillfällen har smärtstillande läkemedel bytts ut mot andra svagare läkemedel.
Socialstyrelsen som fått en Lex Maria-anmälan om händelsen ser mycket allvarligt på det inträffade. Patienterna har utsatts för risk att inte få avsedd smärtlindring. Dessutom har det funnits risker för att de läkemedel som lagts i dospåsen som ersättning skulle kunna interagera med andra läkemdel.
När ansvarig sjuksköterska upptäckte att det saknades läkemedel trodde man först att felet begåtts på dosapoteket, men där säger man att det inte kan vara möjligt.
Stölderna och bytet av medicin måste ha skett på det särskilda boendet och där har nu nya rutiner införts för att säkra läkemedelshanteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".