Patienter drabbas av ny arbetstidslag

EU:s nya arbetstidslag som träder i kraft vid årsskiftet innebär många problem för anställda och patienter. Det menar Marie Vallgårda som är ansvarig för anpassningen till den nya lagen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Lagen påverkar mest de som arbetar med akutverksamhet eller olika slags skift, och trots att den ska underlätta för de anställda så ställer den till med problem, säger Marie Vallgårda.
Det är anställda på vårdavdelningarna som har öppet dygnet runt som kommer att påverkas mest av den nya lagen. För de läkare som har beredskap i hemmet så säger lagen att när man inte blir uppringd så jobbar man inte - men så fort man blir störd så arbetar man.
Så om en läkare som har beredskap i hemmet blir störd klockan tre på natten så får inte läkaren i fråga gå till jobbet förrän elva timmar senare.
Och det här ställer till problem när det gäller schemaläggningen eftersom man inte vet om läkaren kommer att kunna jobba under morgonen eller inte. Och det kan i sin tur påverka patienerna säger Marie Vallgårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".