Fick amputera benet efter misslyckad medicinering

En patient som vårdats akut på intensivvårdsavdelningarna på Universitetssjukhuset i Örebro och på Lindesbergs lasarett har, som följd av den behandling han fått, tvingats till amputering av sitt ena ben. Universitetssjukhuset har på grund av det inträffade nu gjort en så kallad Lex Maria-anmälan, alltså anmält sig själva.

Den patient det gäller är en 76-årig man. Han kom in akut med en misstänkt blodförgiftning på grund av urinvägsinfektion. Han var i så dåligt skick att han efter en dag flyttade från en vanlig vårdavdelning till intensiven, med väldigt dålig blodcirkulation och lågt blodtryck på grund av sin blodförgiftning.
Han fick då medicin via en nål i underbenet. Medicinen har sedan av någon anledning inte gått in i blodkärlet utan i stället gått in direkt under huden. Följden har blivit, på grund av att det var en så stark medicin, att området där medicinen hamnat drabbat av så kallad - nekros - allstå området har dött. Vilket i sin tur tvingat läkarna att amputera benet för att det inte ska sprida sig.
Det är är enligt anmälningsläkare Lars Berggren extremt ovanligt. Han har aldrig sett något liknande trots sina 30 år inom sjukvården. Det är också därför han nu valt att anmäla händelsen till socialstyrelsen för utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista