Elever och lärare på Risbergska kämpar för NV-programmet

Elever och lärare på Risbergska gymnasieskolan i Örebro kämpar just nu med namninsamlingar, skrivelser och debattartiklar för att behålla skolans naturvetenskapliga program i sin helhet.

Tjänstemän och politiker vill nämligen flytta delar av programmet från Risbergska till Rudbecksskolan för att bygga upp naturvetenskaplig spetskompetens där.

Det oroar eleverna som studerar naturvetenskap på Risbergska eftersom att de tror att det kommer att öka segregationen och uppdelningen mellan teoretiska och praktiska gymnasieskolor i Örebro.

Josefin Jehander, Linda Hammarlund och John Wirhall, som alla går det naturvetenskapliga programmet på Risbergska, slåss för mångfalden på sin skola. De menar att den skulle minska om det rena naturvetarprogrammet togs bort. Visserligen blir NV-programmets profiler musik, dans och räddning-miljö-säkerhet kvar, men eleverna är oroliga för att även de inriktningarna försvinner på sikt, och då skulle man tappa elevgrupper som behövs på skolan.

Och Eric Johansson, lärare i matte och fysik, dela deras oro. Han menar att hela NV-programmet på Risbergska är hotat.

Enligt Eric Johansson och hans kollegor har Risbergska varit utsatt för en rad politiska beslut de senaste åren som skadat skolan och slösat bort skattepengar. De ser sig själva som spelpjäser som knuffas runt i ett spel som ingen vinner på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".