17-årig flicka dömd för mord

Fyra års sluten ungdomsvård blev domen för den 17-åriga flicka från Örebro som i början av september dödade en 16-årig pojke i bostadsområdet Vivalla i Örebro. Tingsrätten dömer henne alltså till fyra års sluten ungdomsvård för mord.

Den 17-årig flicka som knivdödade en 16-årig pojke i Örebro döms till fyra års sluten ungdomsvård för mord. -Det känns som rättvisa har skipats, säger Bertil Schultz som representerar offrets familj.
Knivdramat inträffade i september i stadsdelen Vivalla. -Vi är väldigt förvånade över att hon dömdes för mord, säger flickans ombud advokat Christer Jonsson till TT. -I värsta fall hade jag förväntat mig att det skulle bli tre års sluten ungdomsvård för dråp.
Skälet till att Jonsson inte tycker att det inträffade ska rubriceras som mord är att flickan sagt att hon inte hade uppsåt att döda.
I domen, som meddelades av Örebro tingsrätt på fredagen, konstateras att det allvarliga brott som flickan gjort sig skyldig till hade straffats med fängelse i tio år om hon varit 21 år vid tiden för brottet. Flickans låga ålder gör dock att hon i stället döms till sluten ungdomsvård. Hon döms också att betala skadestånd till den mördade pojkens familj på sammanlagt drygt 473 000 kronor -Hon mår jättedåligt i dag, säger Jonsson. -Vi har inte hunnit läsa domen ännu men vi är klara över att vi ska klaga på restriktionerna. Som det är nu får hon inte ha kontakt med sina föräldrar. Sannolikt kommer hon att överklaga domen också.
Advokat Bertil Schultz representerar offrets familj. Han är nöjd med att tingsrätten fällde flickan för mord. -Jag anser att rättsmaskineriet fungerat bra. Jag är nöjd med att hela det rättsliga förfarandet har fungerat så väl fast det är en så känslig situation.
Schultz har inte hunnit diskutera domen ingående med sina klienter och säger att det finns en möjlighet att de kan överklaga domen för att flickan ska dömas till fängelse.
Den 45 sidor långa domen tecknar en bild av en tragisk händelse med inslag av rasism. Den dömda 17-åringen ska ha varit på väg till en fest när hon via ett mobiltelefonsamtal uppmanades att åka till akutmottagningen där hennes 15-årige bror var. Brodern hade misshandlats tidigare på kvällen i ett uppgjort slagsmål.
Efter besöket sökte flickan upp den 16-åring som hade slagit hennes bror. Det till en början lugna samtalet urartade med förolämpningar och hot. Flickan plockade upp den kniv hon hade i handväskan och kom ”väldigt nära” pojken. Plötsligt uppfattade hon att pojken flög bakåt och hon såg att hon inte höll i kniven. Hon uppger att hon ”inte en enda sekund” hade en tanke på att döda honom.
Den 16-årige pojken avled på väg till sjukhus.
Det har även framkommit att misshandeln av flickans bror filmades med mobiltelefon och att bilderna cirkulerade via internet bland ungdomar i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".