Asylsökande behandlas olika

Migrationsverkets enhetschef i Örebro, Tolle Furugård, håller med människorättsorganisationen Amnesty om att rättssäkerheten för asylsökande i Sverige är hotad. Han har också förståelse för det massiva missnöje som framförts av personalen mot verkets ledning.

Anledningen till kritiken är framför allt att likartade ärenden avgörs på helt olika sätt, beroende på var de handläggs.
Det beror i sin tur på att den enhet inom Migrationsverket, som tagit fram praxis för hur ärenden från olika länder ska hanteras, har försvunnit i en omfattande omorganisation. När riktlinjer saknas, måste personalen själv söka information, tolka den och avgöra ärendet, och då blir rättssäkerheten lidande, menar kritikerna.
Ett förslag finns på hur en ny praxisenhet skall jobba, och den hoppas Migrationsverkets enhetschef i Örebro, Tolle Furugård, mycket på. För just nu är det väldigt rörigt och svårt att få besked inom verket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista