Bråk eller soppa på bandypremiären?

Med gulachsoppa och en familjär stämning hoppas ÖSK bandy locka publiken när det i morgon onsdag återigen spelas allsvensk bandy i Örebro.
Men samtidigt varnar polisen i Västerås för bråkstakar som kan tänkas förstöra festen.

Det är över 10 år sen det senast spelades allsvensk bandy i Örebro. Det har hänt en hel del i bandy-Sverige under de åren. Några av lagen har blivit storföretag med mångmiljonomsättning och anställd personal som jagar sponsorer. Dit hör Västerås.

Några lag som Västerås, Boltic och Hammarby har fått ohyra i form av bråkstakar bland sina supportrar. Så sent som i fredags ställde Boltic-bråkstakar till med bråk i Västerås. Under tiden har ÖSK fortsatt som förut med idéella krafter och en publik där nästan alla om inte känner så i alla fall känner igen alla och en supporterskara som åtminstone bildligt talat inte kan stava till bråk.

Det är alltså två kulturer som möts i Örebro på onsdagskvällen. Med nöd och näppe har kommunens bandyarena i Örebro rustats för att klara bandyallsvenskans krav och några ordentliga kravallstaket finns inte trots att poliser i Västerås alltså varnar för att anh’ngare till Västerås och Boltic kan tänkas göra upp i Örebro för att minska reskostnaderna.

Göran Gunnarsson som är säkerhetsansvarig för Vinterstadion tror inte heller att det ska behövas några kravallstaket. ÖSK-arna slåss inte och om bråkstakar från Västerås och Karlstad kommer till Örebro blir det knappast på bandyarenan de slåss. På arenan blir det nog i stället den familjära stämningen och ÖSK-bandys satsning på Gulachsoppa som vinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".