Behöriga lärare inte alltid bästa lösningen

Skolorna ska inte få ge lärare utan behörighet fast jobb, och dom ska undervisa i det dom är utabildade för och inte nått annat, det menar skolminister, Jan Björklund, som vill skärpa kravet på kommunerna. Tanken är att det ska höja kvaliteten på undervisningen.

Enligt moderaterna så är var femte lärare inte behörig och går man till lärare som undervisar i ämnen och på nivåer de inte är utbildade för, rör det sig om 35 procent.
Peter Morfelt som är förvaltningschef för kultur och utbildning i Degerfors är tveksam till ett allt för rigoröst förbud mot att anställa obehöriga lärare på fasta jobb. Även om man har en hög andel behöriga i Degerfors, så finns det ofta problem att rekrytera till vissa tjänster, speciellt till yrkesprogrammen där konkurrensen om arbetskraften är stor.
Om regeringen blir benhård på kravet måste den också se till att det finns tillgång till behörigt folk.
När det gäller kvalitetn på undervisningen menar Peter Morfeldt att det självklart finns ett samband mellan utbildade lärare och elevernas presationer, men det säger inte allt om skolans behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".