Allt fler barn äter lugnande medicin

Försäljningen av sömnmedel och lugnande mediciner till barn och ungdomar i Sverige har tredubblats på fem år. Forskarna tror att det kan bero på att barn och unga rör på sig i allt mindre utsträckning och att tillvaron blir allt mer stressig.

Ulla-Stina Adolfsson, barnpsykolog inom barn och ungdomspsykatrin i Örebro läns landsting, ser ökningen som en del av samhällsutvecklingen.
Tiden och tålamodet finns inte alltid hos föräldrarna, kanske glömmer man också att sömnen ser varierar under olika faser i ett barn utveckling. Ibland är det naturligt att sova lite sämre, då är medicinering inte rätt väg att gå.
Motion är förstås viktigt för att man ska sova ordentligt och att ha fasta rutiner blir ännu mer betydelsefullt när det händer mycket omkring barnet. Nytt dagis, nya lärare eller föräldrar som skiljer sig och byter partner, eller helt enkelt för mycket dataspel eller teve på rummet.
När det blir för många intryck, kan sömnen påverkas negativt, menar Ulla-Stina Adolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".