Kritik mot undantag i ny bilbarnstolslag

Dom nya, hårdare reglerna för bilbarnstolar som regeringen beslutade om igår, och som börjar gälla den första januari, gäller inte vid kortare taxiresor. Undantaget kritiseras av Roger Andersson på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Örebro län.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF har kämpat i många år för att det ska finnas tillgång till bilbarnstolar i taxibilarna i Örebro län. Det för att barnen ska kunna åka säkert.

Men igår beslutade regeringen om nya regler som gäller från den första januari. Och i de reglerna så görs ett undantag för taxibilarna, under kortare resor. Där behövs inga bilbarnstolar, oavsett hur litet barnet är.

Dessutom kan barn som är över tre år gamla också åka utan bilbarnstol även i andra bilar, under kortare resor.

Annars har reglerna skärpts, och alla som ännu inte blivit över 135 centimeter långa måste använda bilbarnstol.

Hur det ska kunna kontrolleras, vet inte trafiksäkerhetspolis Bernt Larsson vid Örebropolisen. Polisen kommer inte ta med sig måttband och stå och mäta barnen vid dikeskanten, utan det blir nog till att lita till ögonmåttet, tror han.

När det gäller taxiundantaget i reglerna, så känner Roger Andersson på NTF att regeringen motarbetar NTF:s satsning på säkrare taxibilar.