Proffsboxning tillåts i Sverige

Proffsboxning ska bli tillåtet i Sverige, men med betydligt hårdare säkerhetsregler än internationellt. Det har kampsportsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro nu bestämt.

Den proffsboxning som tillåts får inte pågå längre än tolv minuter, och läkare ska kunna stoppa matchen. Deltagarna kommer inte att behöva använda huvudskydd. Kampsportsdelegationen menar att huvudskydd ändå bara skyddar huvudets yttre delar.

Konkret innebär beslutet att en planerad gala i Göteborg med Åsa Sandell från Örebro och Armand Krajnc får tillstånd. Samtidigt avslås en planerad tungviktsgala med WBA-världsmästaren Nikolaj Valujev i Stockholm, eftersom den matchen skulle arrangeras med de internationella reglerna.

För amatörboxningen i Sverige innebär den nya kampsportsdelegationens första beslut inga förändringar. Amatörboxningen får fortsätta som förut men det skall göras årliga uppföljningar av tillståndet.

Beslutet är det första sedan förbudet mot proffsboxning togs bort i Sverige och ersattes med lagen ”om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher”.