Fler kontaktfamiljer behövs i Örebro

Det är brist på kontaktfamiljer i Örebro kommun, det vill säga familjer som är beredda att ta hand om andras barn i sitt hem med jämna mellanrum. Just nu står ett trettiotal barn i kö för att få en kontaktfamilj.

Ofta rör det sig om ensamstående föräldrar som behöver avlastning någon eller några helger i månaden för att orka med sitt liv.
En av dem som tar emot barn från Örebro är Inga-Lill Persson i Arboga.
Hon och hennes man Janne har två egna, biologiska barn, varav den ena dottern är multihandikappad. Hon har bland annat en utvecklingsstörning och epilepsi, men det har inte hindrat familjen från att räcka till även för andras barn.
De började som kontaktfamilj men snart blev de även familjehem. Då bor barnen hos familjen nästan jämt och hälsar på sina föräldrar någon eller ett par helger i månaden. Även den typen av familjer behövs i Örebro, men det brukar lösa sig, berättar Ulrika Enemar på familjevårdsteamet. Större brist är det på just kontaktfamiljer.
Inga-Lill Persson i Arboga har det sociala engagemanget i släkten, både hennes mormor och farmor tog hand om andras barn. Så för henne var det inget stort steg. Större var det för maken Janne, men de tyckte som sagt att de hade möjligheten och de tycker också att de får mycket tillbaka.