Åtal mot healer som utnyttjade kvinnor

På torsdagen åtalades en 60-årig man från värmland som misstänks för att ha utnyttjat flera kvinnor sexuellt, bland annat en från Örebro, i sin roll som en så kallad healer.

Han åtalas för grovt sexuellt utnyttjande av 1 kvinna, sexuellt utnyttjande och ofredande av 2 andra kvinnor, grovt sexuellt utnyttjande av ytterligare 1 kvinna, men också för våldtäkt mot barn. Där har en 14 årig flicka utsatts för mannens närmanden, som enligt åtalet är jämförligt med samlag. Han har förmått 14-åringen att tåla sexuella handlingar och visat särskild hänsynslöshet, enligt åklagaren.
Mannen har också haft sexuellt umgänge med en annan flicka, som när det inträffade var i 13-årsåldern. Men eftersom det var annan lagstiftning när det skedde, åtalas 60-åringen i det fallet, misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande - och inte för våldtäkt.
Totalt handlar det alltså om 6 kvinnor med olika problem och sjukdomstillstånd, som mannen med sexuella aktiviteter skulle hjälpa. Kvinnor som var i beroendeställning till mannen och som haft stort förtroende för honom. Händelserna har skett i Karlstad, Hammarö, Örebro och Västerås under åren 2001 till 2005.
Åklagare Peter Claesson utreder ytterligare ett fall, där en värmländsk kvinna utnyttjats sexuellt av mannen, det lär ha skett i England. Mannen själv medger att vissa saker har hänt, men han nekar tll brott.
Rättegången hålls i tingsrätten i Karlstad och inleds i nästa vecka.