Besparingar har gjort det svårt för Vivalla-elever

Det är inte så konstigt att bara 58 procent av eleverna på Vivallaskolan i Örebro blir godkända så att de kan plugga vidare på gymnasiet, det säger Vivallaskolans rektor Berit Olsson. Hon menar att det är besparingarna de senaste åren som ligger bakom. Eleverna får inte det extra stöd de behöver i form av språkundervisning, och det beklagar Berit Olsson.

58 procent av eleverna i Vivallaskolan klarar de krav som ger behörighet till fortsatta studier, det visar siffror från skolverket. Bara tretton av 1500 skolor i hela Sverige är sämre.

På många andra håll i Örebro län är siffran 95 procent eller ännu högre. Att så många elever inte är behöriga till gymnasiet förklarar Berit Olsson med de stora neddragningar som skett de senaste fem åren inom skolan och kommunen. Ett stort problem för många elever är språket och undervisningen i språk har försämrats när skolan måste spara.

Besparingarna har också gjort allt fler mellanstadieelever inte har tillräckliga kunskaper när de kommer upp i sjunde klass och då blir det svårt för skolan att kunna hjälpa dem.

Men huvudproblemet är att resurserna är för dåliga. Berit Olsson säger att specialpedagoger och språklärare skulle kunna göra stor skillnad och visst skulle det kosta pengar men inte så väldigt mycket. Runt två miljoner kronor skulle räcka långt, säger Berit Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".