Snömögel hotar höstsådden

Efter en höst som har inneburit en extra stor höstsådd för spannmålsodlare i Örebro län och hela Sverige, så riskeras nu sådden att drabbas av snömögel om vintern slår till snabbt. Det säger Per Sandberg, som är ordförande för Föreningen Sveriges Spannmålsodlare.

Om snön kommer innan det har blivit tjäle i marken så kan snömöglet, som är en typ av svamp, alltså förstöra grödorna och det kan innebära ökade kostnader för de som måste harva upp höstsådden och så nya grödor under våren.

Men Per Sandberg, ordförande i Föreningen Sveriges Spannmålsodlare, tror inte att snömöglet kommer att drabba länet så hårt eftersom råg är det sädesslag som är mest känsligt för snömögel. I Örebro län odlas mest vete, som inte är riktigt lika känsligt.

Det går att bekämpa snömögel med kemiska medel, men det är för sent att göra det nu eftersom den stora mängden regn gör det svårt att köra på åkrarna, berättar Per Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".