Örebro kommun blir Fair Trade City

Pengarna som vi betalar för olika varor producerade i tredje världen ska gå tillbaka till bonden och arbetaren i högre utstäckning än idag. Det är en av grundtankarna bakom organisationen Rättvisemärkt, och inom kort kan Örebro kommun bli certifierad som Fair Trade city - del i ett omfattande nätverk av städer som köper in etiskt producerade varor och sprider kunskapen om rättvisemärkt.

Det var i slutet av 90-talet som initiativet togs i Storbritanien av en välgörenhetsorgansiation att diplomera städer som verkar för etisk handel. I dag finns det en grupp varor som är tillverkade under vettigare villkor för människor i tredje världen. Det kan till exempel handla om apelsiner, kakao och bomull. Kraven man ställer i ursprungslandet är bland annat att bonden ska få ett juste pris, arbetaren en god arbetsmiljö och sociala rättigheter som att vara med i facket.
I Örebro köper man sedan en tid tillbaka in rättvisemärkt kaffe, men om politikerna i fullmäktige vill att kommunen ska vara en Fair Trade City så förbinder man sig till att köpa in fler varor, ordna informationskampanjer om rättvisemärkt och att involvera hela förvaltningen i grundidén, berättar Fredrik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".