Svantesson hoppas på skärpt a-kassa

Regeringen vill ju skärpa kraven i A-kassan ytterligare, det man nu föreslår är bland annat att en ams-åtgärd ska räknas in i de 300 stämplingsdagarna. Elisabet Svantesson är moderat och riksdagsledamot från Örebro och hoppas på att fler ska komma i jobb med förändringarna men socialdemokraterna är kritiska.

Det är ju redan beslutat att det ska bli sänkta ersättningsnivåer i a-kassan och höjda avgifter, men regeringen vill nu alltså i ett nytt förslag som man arbetar med att en åtgärd räknas in i de 300 dagarna, eller 450 om man har hemmavarande barn. Har man inte fått något jobb efter det ska en jobb- och utvecklingsgaranti träda in med 65 procent ersättning, men hur den kommer skilja sig från de nuvarande åtgärderna för långtidsarbetslösa kan Elisabet Svantesson inte säga.
Andra delar i det nya förslaget är att arbetsgivaren inte måste skicka in lediga jobb till arbetsförmedlingen och så ställs nya krav på att vidga sitt sökande efter arbete. Från dag ett måste man leta jobb i andra regioner eller andra yrkesområden än man tidigare jobbat i. Ett krav på flexibilitiet som man måste kunna ställa på arbetssökande menar Elisabet Svantesson, moderaterna.
Men socialdemokraterna är kritiska och menar att den nya regeringen bara jagar arbetslösa ännu mer. Lennart Axelsson, socialdemokratisk riksdagsledamot säger att han varit i kontakt med arbetslösa i Ljusnarsberg som tvingats söka jobb på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".