Länets kommuner måste ta emot fler flyktingar

Trycket ökar på Sverige att ta emot fler flyktingar. I år räknar Integrationsverket med att man behöver placera närmare 1000 personer i kommunerna i Örebro län. Men det finns olika förutsättningar för att klara det, beroende på jobb, bostäder och ekonomi. Carl-Johan Rydberg sköter integrationsverkets kontakter med Örebro län och ser att det kan behövas lite övertalning

Det är bland annat kriget i Irak som leder till att många söker skydd i Sverige, 30 000 beräknar integrationsverket kommer att få stanna.
Sveriges Radio Örebro har pratat med de flesta kommunerna i Örebro län, många av dem är beredda att ta emot i år också, flera lika många som i fjol då det också var hårt tryck.

I kommuner som Kumla är det relativt lätt att integera flyktingarna, jobb och bostäder finns, Askerund har legat lågt, tog inga i fjol, där liksom i Laxå saknas bostäder. I Nora funderar man på att köpa några bostadsrätter för att lösa den frågan.
Degerfors tar emot en mindre grupp, där är det arbetsmarknaden som är osäker. I Hällefors har man avtal om att ta emot, men såg gärna att det var färre språkgrupper eftersom tolkar ofta får åka långt.
Lindesberg tog emot 119 personer förra året, men flyktingsamordnaren Sven Lyttkens är inte lika hoppfull om i år.