Mode-elever i Örebro får mer dator-undervisning

Nu ska eleverna på Hantverksprogrammets linje Kläder och Mode på Virginska skolan i Örebro få tillgång till IT i sin undervisning på ett bättre sätt. Den här terminen får eleverna lära sig programmet Freehand. När de ser på olika sömnadsstilar så är det inte vid symaskinen man hittar eleverna, utan framför datorn.

Virginska skolan i Örebro är pilotskola i EU-projektet ”e-fashion”, där lärare från fem olika europeiska länder har fått utbildning i datorprogram som vänder sig till just mode- och textil-design-branchen.

Eleverna Pernilla Larsson och Tova Lindell hämtar sina plagg ur fantasin och låter dem växa fram på datorskämen. Trots att de hade första lektion så sent som i förra veckan går det snabbt vid datorn. Eleverna konstaterar att den här undervisningen känns viktig att ha med sig in i kommande arbetsliv.

Ett viktigt mål med e-faschion-projektet är att få in IT i undervisningen i de utbildningar där tjejerna är i majoritet. Maria Sahlén, som är projektledare för e-fashion säger att det fortfarande är så att de utbildningar som traditionellt lockar flest killar har mera av IT i sin undervisning.

I första ledet var det lärarna som utbildades. I nästa vecka hålls ett seminarium i Örebro om e-fashion. Då ska projektet bland annat visas upp för Textilhögskolan och Moderådet.