Apoteken får inte tipsa om billiga läkemedel

Priserna på receptfria läkemedel kan variera mycket, men apotekspersonalen får inte rekommendera de billigare läkemedlen om inte kunderna aktivt frågar efter det. Catrin Svensson är apotekstekniker på apoteket Bikupan i Kristianstad, och hon berättar hur hon och kollegorna brukar göra.

Om en kund har sett reklam för ett läkemedel och frågar efter det så ska vi ta fram det utan diskussioner. Om kunden däremot frågar vad det finns för någonting som hjälper mot en viss krämpa så berättar vi om alternativen, förklarar hon.

När det gäller receptbelagda läkemedel har apoteket en skyldighet att sälja billigare alternativ om inte kunden eller läkaren motsätter sig detta.

Men det gäller alltså inte vid receptfria läkemedel. Där ska Apoteket vara neutralt mot sina levarantörer och bara ge råd om pris när kunderna uttryckligen frågar efter det.

Och priserna på receptfria läkemedel kan skilja sig mycket. Läkemedlet Eeze som används mot migrän är till exempel mer än fem gånger dyrare än Voltaren T. Detta trots att innehållet är i stort sett identiskt och att medicinen har samma effekt.

Men Läkemedlet Eeze kan ha ett betydligt högre pris eftersom det var det första receptfria läkemedlet mot migrän. Många kunder vet inte om att medicinerna är utbytbara.