Lagen om psykvård måste förändras

Lagstiftningen måste förändras, det menar både chefen för den rättspsykiatriska kliniken Eken i Örebro och lagmannen vid länsrätten i Örebro. Det med anledning av att en åttaåring pojke i Jönköping föll offer för ett vansinnesdåd på torsdagen,  då en 27-årig före detta psykpatient knivhögg 8-åringen till döds.

Den här händelsen är bara en i raden av många våldsamma händelser där människor som mår psykiskt dåligt varit gärningsmän. Hos människor i Örebro, som Sveriges Radio Örebro har pratat med, väcker händelsen starka känslor.
Bedömningar av psykiatrisk sjukdom och att människor blivit så friska att de kan klara sig på egen hand är svårt. Men ingen tillåts vara inlåst för all evighet, enligt svensk lag.
Och visst kan länsrätten och läkarna göra felbedömningar, det medger Emil Karlsson, lagman vid länsrätten i Örebro. Men både han och Rolf Hagström, chefsöverläkare på rättspsykiatriska kliniken Eken inom Örbero läns landsting, ser helst att lagstiftningen förändras. För när en patient skrivs ut från en rättspsykiatrisk klinik, kan han eller hon helt enkelt strunta i att ta den medicin som håller sjukdomen i schack.
Det borde finnas ett bättre kontrollmekanism, menar Rolf Hagström.