Staffan Werme förklarar sig med att han är ny som makthavare

Dagen efter den uppmärksammade konflikten mellan kommunstyrelsens ordförande i Örebro, folkpartisten Staffan Werme och en ung vänsterpartist ber han om ursäkt för sitt beteende.

Efter en debatt emellan Werme och Ylva Wessman, ny i politiken, tog han tag i hennes arm. något som hon upplevde kränkande och tillrättavisande. Staffan Werme förklarar sig med att han är ny i sin roll som makthavare. 
Tonen kan vara rå och tuff i fullmäktige, det kan flera politiker vittna om. Redan i höstas kom dom båda parterna ihop sig, då var det Ylva Wessman som tyckte att Staffan Werme betedde sig dåligt och sa ifrån. I onsdags kände sig Werme illa berörd av hennes argumentation och ville ta Wessman åt sidan, men tog då till fysiska övertalningsmedel. För att nu få någon rätsida på relationen kommer dom båda parterna att träffas på mådag för att tala igenom händelserna och hur relationen kan bli bättre. Det brukar ju aldrig vara ens fel att två träter, men Ylva Wessman, vänsterpartiet tycker inte att hon gick för långt i talarstolen.
Och i ett öppet brev skriver fyra unga kvinnor i kommunfullmäktige att Wermes agerande var ett övergrepp mot demokratin.
I brevet skriver förutom Wessman själv Emma Lidell Alaa Idris och Linda Eriksson från socialdemokraterna, att de är rädda för att också de ska tas åt sidan för att läxas upp om de är kritiska i kommande debatter.
De känner sig kränkta av Wermes agerande.
Ann-Sofie Lennkvist Lindén som är doktorand vid Örebro universitet och som bland annat forskat på det politiska debattklimatet menar att personliga påhopp och att glåpord ersätter sakfrågor är vanligt inom den politiska debatten.