Centern vill underlätta för Bofors

Centerns partiledare Maud Olofsson vill lätta upp reglerna för den svenska vapenexporten. Hon kom direkt till centerns kommundagar i Leksand från Indien, där hon bland annat talat sig varm för svensk vapenexport.

Där slåss karlskogaföretaget Bofors, numera ägt av brittiska BAE Systems, med ett israeliskt företag om en miljardförsäljning av haubitsar. Indien väntas fatta beslut senare i år. -Dagen innan jag kom till New Dehli hölls en militärparad och där fanns Bofors med, men inte Israel. Det tolkades som ett gott tecken, säger Olofsson.
Ett annat gott tecken, enligt centerledaren, är att Indien ändrat sin upphandlingsstrategi vilket gynnar svensk export, anser hon.
Folkpartiets utrikespolitiske talesman Birgitta Ohlsson gick nyligen till hård attack mot Sveriges krigsmaterielexport, bland annat mot planerna att öppna för en sådan till Förenade arabemiraten genom ett politiskt och ekonomiskt ramavtal om samarbete.
Olofsson vill inte lägga sig i den debatten. Hon ser inga problem med export till Indien eftersom det är en demokrati, men anser att det är dags för Sverige att anpassa sina regler för vapenexport till den verklighet vi lever i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".