Musik- och kulturskoleråd kritiserar nedläggning av musikskola i Laxå

Besked att Laxå lägger ner en stor del av sin musikskola i höst och istället vill samarbeta med studieförbunden i grannkommunerna för att erbjuda musikundervisning får skarp kritik av Sveriges musik- och kulturskoleråd.

Laxå kommun är ekonomiskt hårt pressad och man räknar med att spara 800.000 kronor genom att från i höst läµgga ner nästan all musikskoleverksamhet. Det som ska finnas kvar är att alla fjärdeklassare ska få pröva på att spela blåsinstrument på skoltid - så kallad musse combo.

Idag är det ett 60-tal barn och unga i Laxå som har individuell undervisning i instrument som piano och gitarr. Och enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Susanne Stenlund ska de här barnen fortsätta att få en liknande undervisning - med hjälp av studieförbund.

500 kronor, är egenavgiften för en termins musikskolelektioner i Laxå. Susanne Stenlund säger att den avgiften knappast lär höjas i och med samarbetet med studieförbunden. Lika bra undervisning till lika många barn till en bråkdel av kostnaden, är alltså Laxå kommuns tanke - den döms ut totalt av Håkan Sandh på Sveriges musik- och kulturskoleråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".