Bostadsföretag diskriminerar invandrare

Hyresbostäder i Karlskoga, Lindesbergsbostäder och Ragnarssons fastigheter i Nora har klart uppträtt diskriminerande enligt den här undersökningen som inte omfattar alla bostadsföretag i landet. Laxåhem och Samuel Karlsson fastighetsbolag i Lindesberg klassas som tveksamma i sin inställning till invandrare.

Degerforsbyggen, Fratrum Förvaltning i Laxå, Senäte Fastigheter i Degerfors och Henry Stål fastigheter i Kumla har också undersökts av hyresgästföreningen men där har man inte sett några tecken på diskriminering av bostadssökande. Totalt har ett 100-tal fastighetsägare i Sverige undersökts och totalt har närmare 40 procent av fastighetsägarna diskriminerat bostadssökande med utländska namn. Undersökningen har gått till så att bostadssökande ringt upp och sökt bostad och studerat vilka frågor som ställs till personer med utländska respektive svenska namn. 15 bostadsföretag runt om i Sverige har nu anmälts för etnisk diskriminering. Enligt Hyresgästföreningen är undersökningen ett bevis på att det behövs mer öppenhet och insyn när lägenheter förmedlas. Det kan man uppnå med kommunala bostadsförmedlingar och krav på att fastighetesägare lämnar lediga lägenheter till bostadsförmedling,menar Hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".