Sämre scheman när nya arbetstidsregler infördes

De nya arbetstidsreglerna har tvingat flera arbetgivare i Örebro län att ta in mer personal för att klara kraven, bland annat om att alla ska ha elva timmars nattvila. Busslink, där Erika Eriksson Gärdin är personalansvarig, hör till dem som tagit in mer personal.

Den här första månaden har Busslink behövt sex stycken fler timanställda busschaufförer för att klara sina turer och samtidigt uppfylla de nya arbetstidssreglerna.

Andra arbetsgivare som anställer fler nu är Hällefors kommun, med 12 nya tjänster, Karlskoga med mellan sex och åtta nya tjänster.

Också de landstinsganställda ambulansförarna blir fler, totalt ska 17 ambulansförare nyanställas.

De nya reglerna handlar både om att anställda nu har rätt till 11 timmars hel nattvila men också om att en anställd inte ska arbeta mer än 48 timmar per vecka, inklusive jourtid.

Erika Eriksson, ombudsman för Örebro län på Kommunalarbetareförbundet, tror att fler arbetsgivare kommer att göra som Hällefors och Karlskoga. Flera av fackmedlemmarna har reagerat på att de fått sämre scheman med tätare helgtjänstgöringar, säger Erika Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".